Första vintern i plusenergihuset
Var noga med rörisolering och dämpa ventilationen när ingen är hemma. Det är två tips från Karin Adalberth, som snart bott ett år i plusenergihuset Villa Åkarp.
För ett år sedan besökte Energi & Miljö Karin Adalberth i Åkarp. Då var hon i full färd med att bygga Sveriges första plusenergihus, Villa Åkarp. Nu har familjen bott i huset under en av de kallaste vintrarna i mannaminne.
– Det har gått bra! Det tog tid att få igång pelletskaminen, men nu går den. Det har varit minus 18 grader ute som lägst, och vi ligger ändå bara på 4 till 5 kW i effekt på pelletskaminen, och oftast bara nattetid. Det visar att vi klarar ner till minus 30 grader, säger Karin Adalberth.
Karin Adalberth i Villa Åkarp vid Energi & Miljös besök för ett år sedan. Foto: Ingar Lindholm
Solfångarna står också för ett rejält bidrag.
– I går hade vi halvsol. Ändå höjde solfångarna temperaturen i ackumulatortanken med 10 grader, och vi fick el så att det räckte till dagsbehovet. Solfångarna känns nästan effektfullare än pelletskaminen när de dundrar igång, men det är inget jag har belägg för.
Den energisnåla belysningen fungerar som tänkt. Elräkningen för januari visade en elanvändning på 250 kWh, förutom den egenproducerade el som hushållet använt.
– Det är jag nöjd med, med tanke på att vi för tillfället har en extra dator som loggar alla mätvärden, säger Karin Adalberth.
Avloppsvärmeväxlare
Avloppsvärmeväxlaren har fungerat, men det är för tidigt att utvärdera hur mycket den bidrar med. Luftvärmeväxlaren fungerar också bra, och en stor besparing är att familjen enkelt kan sänka luftomsättningen när ingen är hemma.
– Huset lägger sig på 1/3 av BBR-kravet när ingen är hemma. Det har sparat mycket energi, säger Karin Adalberth.
Allt blev inte riktigt som tänkt, trots att Karin Adalberth som doktorerat i byggnadsfysik och arbetar som energikonsult personligen övervakade bygget.
– Vi har upptäckt hur viktigt det är med rörisolering. Det vill jag verkligen slå ett slag för! säger hon.
Dels upptäcktes en köldbrygga i form av vattenledningen in i huset. Den höll sju grader och isolerades genast. Dels visade det sig att röret mellan pelletskaminen och ackumulatortanken inte var isolerat, vilket nu också är gjort.
Svårt sälja elöverskottet
Djävulen bor i detaljerna, som det brukar heta, och den som vill bo energisnålt måste hålla koll på dem alla. Något som visat sig vara svårare att påverka är Eons inställning till att köpa elöverskottet. Att använda elnätet som energilager några mil bort i Malmö, där Eon själva äger vindkraftverket i Västra Hamnen, går bra, men det gäller inte för Karin Adalberths solel.
– Eon följer lagstiftningen. Det innebär att vi får avdrag på elräkningen på vintermånaderna men på sommaren blir det bara noll, fast vi levererar ut el. Hade vi haft avräkning på hel- eller halvårsbasis hade vi aldrig behövt betala någon el. Och hade vi byggt på Bjärehalvön hade vi fått betalt 4 kronor per levererad kWh från Bjärekraft, säger Karin Adalberth.
Om hon skulle bygga nytt i dag är det ändå elsidan hon hade velat utveckla.
– Jag skulle ha byggt precis så här, men skaffat en tomt på landet där det blåser mycket och provat på vindkraft, säger hon.
Ingar Lindholm, Energi & Miljö 3/10
- FAKTA Villa Åkarp
Energianvändning inklusive hushållsel: 5 500 kWh/år varav el 2 500 kWh. Omräknat till specifik energianvändning (motsvarande BBR) blir det 9 kWh/kvm,år.