Första miljöklassade typhuset finns i Lund

Sveriges första miljöklassade typhus står i Lund. Kiran Maini Gerhardssons Villa Trift excellerar inte i extrem energisnålhet eller spetsteknik utan ska vara ett kostnadseffektivt miljöhus.

Hur mycket får en miljöklassning kosta för att vara intressant för bostadsköparen? Villa Trift, 132,5 kvadratmeter stor och avsedd för generationsboende, är cirka 200 000 kronor dyrare än motsvarande villa utan miljöanpassningar. För de extra slantarna får köparen bland annat vattenburen värme baserad på biobränsle och sol, bättre fönster än vanligt, tjockare ytterväggar och ett hus där varje liten byggdel är genomgången och registrerad med tanke på kemikalier.  Det är Miljöklassad Byggnad som står för klassningen av villan. Bakom projektet finns Örementhus och framför allt arkitekten Kiran Maini Gerhardsson, som nyligen flyttade in i huset med sin familj.
– Det finns inte en enda glödlampa i hela huset, det är diodbelysning, lågenergi och någon halogenlampa. Vi hade bytt ut de flesta lamporna redan i vårt förra hus, men när man bygger nytt har man bättre möjligheter, säger hon.
Hon började planera för det nya hemmet redan för tio år sedan, när det stod klart att deras gamla hus skulle hamna för nära den utbyggda västkustbanan. Fem år senare var det klart vilken tomt i Lund familjen kunde få köpa, en bit kommunal mark som gjordes om från vändplan till tomt- och parkmark när ett antal hus fick rivas till förmån för spåren.
– Det känns bra att bygga på hårdgjord yta, vi tar ingen odlingsmark, säger hon.

Tanke på serieproduktion
Den ursprungliga tanken var att bygga ett enkelt men välisolerat hus med självdrag och en markkanal för förvärmning av tilluften, en idé som hon så småningom övergav.
– Då hade jag varit på så många studiebesök i passivhus att jag hade insett att de verkade fungera bra. Dessutom är läget här väldigt ljudutsatt, vilket talade emot väggventiler, säger hon.
Passivhus hamnade högt på önskelistan. Kiran Mani Gerhardsson hade sedan några år tillbaka specialiserat sin arkitektfirma på miljöanpassade bostäder. Men kravet på takvinkel i stadsplanen medgav bara enplanshus, och till sist fastnade hon för tanken att bygga ett lågenergihus med miljöklassning, lämpat för serieproduktion. Det innebar vissa begränsningar både ekonomiskt och praktiskt – teknikutrymmen kan inte vara hur stora som helst, ackumulatortanken blev till exempel på 500 liter vilket begränsade storleken på solfångaranläggningen.  Att till det lägga en miljöklassning innebar ytterligare krav på huset. Klassningen styrde till exempel materialval och solavskärmning.

Varför Miljöklassad Byggnad?
– Alternativet hade varit Svanen, men den har ingen gradering, energikravet är lite för generöst och märkningen är bränsleneutral. Miljöklassad Byggnad känns mer heltäckande och är inte heller lika dyr. Systemet premierar dessutom klimatneutral energitillförsel.
För Kiran Maini Gerhardsson började arbetet med att skapa ett energisnålt hus redan på ritbordet. När vi går runt huset visar hon hur huset ligger i förhållande till väderstrecken, hur fönsterytan begränsats och takvinklarna planerats för att ge byggnaden så goda energiegenskaper som möjligt.
– Jag använde inget energiberäkningsprogram när jag ritade, utan följde tumregler som att fönsterytan ska vara 15 till 18 procent av golvarean. Att huset inte är orienterat rakt mot söder, utan åt sydost, försämrar solenergiutbytet med ungefär 10 procent, säger hon.

Fina resultat
När de första energiberäkningarna kom åkte en knuten näve upp i luften i en segergest. Beräkningarna visade på en energianvändning på 64 kWh/kvm, år med kamin som huvudsaklig värmekälla och 45 kWh/kvm, år om huset fick fjärrvärme – väl inom ramarna. Nu återstår att se hur väl beräkningarna stämmer med verkligheten.
– Vi använde VIP+ som är ett bra beräkningsprogram, men man vet ju aldrig. Jag tycker redan att det verkar som om antagandet om FTX-aggregatets elanvändning var lite väl optimistiskt.
När det gäller täthet har villan visat sig ha betydligt bättre egenskaper än planerat. Kravet sattes till 0,3, och den första provtryckningen visade 0,2. När villan var färdig invändigt blev resultatet ännu bättre: 0,13. Enligt energiberäkningarna motsvarar förändringen från 0,3 till 0,2 en minskning i energianvändningen med 5 procent per kvadratmeter och år, eller vad man vinner på att sänka innetemperaturen med en grad.
– Från 0,13 är det svårt att komma mycket lägre. Då handlar det om komponenterna, som till exempel ytterdörrar och fönster, säger Kiran Maini Gerhardsson.
Komponenterna var till viss del förutbestämda genom samarbetet med Örementhus. Husföretaget har specialiserat sig på lättbetonghus, vilket var en fördel för tätheten i och med att de svaga punkterna blev relativt få, men en nackdel för väggarnas U-värde som stannade på 0,26. Även värmesystemet levererades på totalentreprenad av en av Örementhus underleverantörer.

Ingen golvvärme
Villan har förvärmd tilluft i sovrum och vardagsrum. Värmningen sker genom värmeväxling i en roterande växlare med 83 procent temperaturverkningsgrad enligt tillverkaren. Växlaren styr både på innetemperatur och fukt och är placerad i ett hörn av huset, långt från alla sovrum och nära friskluftsintaget på östergaveln. Förutom det finns ett radiatorsystem för vattenburen värme, som levereras av en ved- eller briketteldad kamin och solfångarna. Som reserv finns en elpatron på 6 kW. Villa Trift är alltså långt ifrån en standardlösning installationstekniskt.
– Du skulle veta vad byggjobbarna har hånat mig för att jag inte har lagt in golvvärme, men med ett så trögt system blir det svårt att utnyttja solinstrålningen genom fönstren ordentligt, säger Kiran Maini Gerhardsson.
Ofta brukar man säga att arkitektens arbete spelar en avgörande roll för energiekonomin. Men bygget innebar en ny insikt för Kiran Maini Gerhardsson.
– Som arkitekt har man stort ansvar men begränsad makt. Det är byggherren som verkligen kan påverka.

Eldar med spillvirket
Tre par ulliga fårskinnstofflor står parkerade vid altandörren som en påminnelse om vintern som är i antågande. Men ännu är det varmt i växthuset på husets framsida, en förlängning av vardagsrummet och av sommarsäsongen. I odlingsbäddarna utanför sticker små dillplantor upp. Tiden då allt spill från husbygget ska förvandlas till stugvärme i den vattenmantlade kaminen känns avlägsen. Då, om inte förr, kommer energiberäkningen att få bekänna färg.
– När det är som kallast ska tre vedinlägg per dag räcka. Det är spännande och nervöst att se om det fungerar, om beräkningarna håller, säger Kiran Maini Gerhardsson, som har sitt kontor i bostaden och lär bli den som först märker av eventuella svårigheter.

Men varför har villan inga solceller?
– Det blir för hög kostnad per kWh, även med bidraget, säger Kiran Maini Gerhardsson.
Hon hoppas att huset ska fungera riktigt bra. För målet med projektet är mycket större än ett eget, miljövänligt hem.
– Jag har jobbat för att få fram ett kostnadseffektivt hus som ska vara möjligt att bygga för fler än mig själv. Det är jätteviktigt att det sprids, säger Kiran Maini Gerhardsson.

Av Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 9/2010

  • Fakta Villa Trift
    Area:
    132,5 kvm
    Värmekälla: Biobränsle 15 kW, sol, elpatron 6 kW som reserv
    Solfångare: plana solfångare på 6,9 kvm, som enligt beräkningarna ska ge ungefär 2 400 kWh/år
    Värmeåtervinning: roterande värmeväxlare
    Beräknad energianvändning (köpt energi): 64 kWh/kvm, år för värme, tappvarmvatten och fastighetsel. Om fastigheten kopplas till fjärrvärme (finns ej tillgängligt vid visningsvillan) beräknas energianvändningen till 45 kWh/kvm, år
    Byggherre: Kiran Maini Gerhardsson
    Entreprenadform: Totalentreprenad
    VVS-konsult: Kent Petersen VVS-byrå
    Värmesystem (projektör och leverantör): Nordic Värmesystem, Luleå.
  • Fakta Miljöklassad byggnad
    Byggnaden klassas inom tre områden: energi, innemiljö och material och kemikalier.
    För energi bedöms energianvändning jämfört med BBR, energibehov (klimatskal, solvärmelast) och energislag.
    För innemiljö bedöms ljudmiljö, lufkvalitet (radon, ventilation, kvävedioxid), fukt, termiskt klimat, dagsljus och vatten med avseende på legionella.
    När det gäller material och kemikalier krävs dokumentation på alla produkter som ingår i bygget och verifiering av att särskilt farliga ämnen inte byggts in.
    Större delen av arbetet utförs av byggherren själv.
    Läs mer på: www.byggabodialogen.se
    Byggnaden betygsätts inom de olika områdena och betyget vägs ihop till ett slutresultat, guld, silver eller brons. Villa Trift har klassificerats som en silver-byggnad (guld för energi och innemiljö men silver för material och kemikalier ger ett silverbetyg som helhet).
    Klassningen ska verifieras inom 24 månader efter färdigställandet. En byggnad kan då förlora sin klass om kraven inte uppfylls.
     
Publicerad 27 september 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.