Forskning: Svårt att få rättvis fördelning med IMD
Simon Siggelsten har undersökt möjligheterna till IMD av värme och varmvatten i Sverige. Han presenterade nyligen sin avhandling vid Lunds tekniska högskola.
Hur genomförde du undersökningen?
Om det ska bli rättvist bör varmvatten mätas i kilowattimmar och inte i volym. Visserligen är energimätare dyrare än flödesmätare, men det enskilda hushållet blir debiterat för sin verkliga energianvändning
– Jag har bland annat intervjuat fastighetsägare, hyresgäster och styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar. Jag har även tittat på hur befintliga mätmetoder kan utvecklas.
Individuell mätning och debitering, IMD, har diskuterats i många år. Generellt sett tvekar fastighetsägarna och bostadsrättsföreningarna. Har du hittat nya infallsvinklar?
– Såväl hyresgäster som fastighetsägare gillar tanken med att IMD kan bidra till en rättvisare kostnadsfördelning. Men precis som dem ser jag att kostnaderna blir för höga och att det inte är så lätt att verkligen få en rättvis fördelning.
Varför är det så svårt att dela rättvist?
– Värmetransporter mellan angränsande lägenheter är det största hindret. En annan försvårande omständighet är att uppvärmningsbehovet varierar beroende på var i huset lägenheterna befinner sig. Det finns olika sätt att mäta, men inget blir rättvist och mätmetodernas brister förvärras i välisolerade byggnader. Jag har dock visat på en möjlighet korrigera mätningarna med hänsyn till värmetransporterna. Men när vi nu går mot nära-nollenergi-byggnader blir det närmast en ickefråga att spara värmeenergi genom IMD.
Är det enklare med IMD för varmvatten?
– Det brukar sägas så, men också här kan det vara svårt att få rättvisa. I dag mäter man flödet, men varmvattnets temperatur kan variera stort mellan olika lägenheter. Även i flerfamiljshus med fungerande varmvattencirkulation kan det skilja så mycket som tio grader i vattentemperatur.
Är det möjligt att åtgärda detta?
– Om det ska bli rättvist bör varmvatten mätas i kilowattimmar och inte i volym. Visserligen är energimätare dyrare än flödesmätare, men det enskilda hushållet blir debiterat för sin verkliga energianvändning.
Finns det anledning att tro att IMD kommer att genomföras i Sverige?
– Boverket konstaterar att det inte är kostnadseffektivt – varken när det gäller värme och varmvatten i ny- och ombyggnad. Om det inte vore för att EU trycker på skulle nog marknaden ha begravt den här idén. Men ytterst är det regering och riksdag som avgör om det här är ett kostnadseffektivt sätt att spara energi. Vi får vänta och se.
Maria Åslund, Energi & Miljö nr 5-6 2015 sidan 23
FAKTA:
- Boverket utredde 2014 i vilka fall det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart med IMD för värme, kyla och varmvatten vid nybyggen och ombyggnationer. Slutsatsen är att det inte är lönsamt med IMD av värme och kyla. Mätning av varmvatten kan dock under vissa förutsättningar vara ekonomiskt försvarbart.
- Under 2015 utreder Boverket lönsamheten med IMD i befintlig bebyggelse. Utredningen ska vara klar senast 1 oktober i år.
(Källa: Boverket)