FOU | 23 aug 2017

Forskning: Svalkande bris minskar kylbehovet

Forskning: Svalkande bris minskar kylbehovet
Alan Kabanashi, Högskolan i Gävle, forskar på energieffektivare kylmetoder. Foto: Douglas Öhrbom

Alan Kabanashi, forskare vid Högskolan i Gävle, har i en avhandling visat att små luftstötar i ventilationen kan minska energibehovet för kylning av lokaler.

Intermittenta jetstrålar skapar luftrörelser, som känns fräscha och svalkande. Det gör att temperaturen från kylaggregatet kan höjas med flera grader, utan att personerna i rummet upplever försämrad komfort. Enkelt uttryckt handlar det om att den ökade lufthastigheten ökar den konvektiva avkylningen hos dem som vistas i rummet. Dessutom tillkommer den psykologiska effekt en lätt ”bris” kan ge.

Hittills har det ansetts vara fel att använda höga lufthastigheter, men man kan säga att vi befinner oss i ett paradigmskifte.

Hur mycket kan man höja inomhustemperaturen, enligt din forskning?

– Våra tester har visat att det är möjligt att höja den övre temperaturen med 2,3-4,5 grader, utan att de som vistas i lokalen upplever att det är för varmt. Enligt forskning som gjorts tidigare kan en enda grads höjning ge årliga energibesparingar på 10-14 procent på kylbehovet, så det finns en stor potential i den här metoden, säger Alan Kabanashi.

Vad är det för teknik du har använt?

– Det är så kallade intermittenta jetstrålar (IAJS). Utrustningen kan appliceras på befintlig ventilation – både på omblandande och deplacerande. I våra tester använde vi standardutrustning för att skapa höga lufthastigheter.

Hur gick testerna till?

– Vi inredde en klimatkammare som ett klassrum, som ett där man sitter på fasta platser, vilket gör att resultatet också går att använda på kaféer och andra öppna ytor. Testpersonerna fick värdera hur de upplevde komforten vid tre olika temperaturer. Trots att systemet levererade upp till 29 grader kände sig deltagarna fortfarande svala.

Som forskningsfält är IAJS inte nytt. På vilket sätt bidrar din forskning med ny kunskap om intermittenta jetstrålar?

– Konventionella system använder konstanta luftflöden. Vi föreslår en ny metod som blandar luften i rummet och ökar penetrationen i den zon där människorna uppehåller sig. Den här applikationen går därmed emot vedertagen praxis. Hittills har det ansetts vara fel att använda höga lufthastigheter, men man kan säga att vi befinner oss i ett paradigmskifte när det gäller ventilationen.

Du har precis tillträtt en postdoc på Högskolan i Gävle. Fortsätter du att forska på IAJS?

– Ja, hittills har vi gjort mätningar i labbet, men hoppas att hitta en finansiering för att kunna göra fältstudier i klassrum och öppna ytor, som köpcenter, i syfte att optimera systemet.

Maria Åslund

Fakta

Fakta

Alan Kabanashi disputerade i maj i år med avhandlingen ”Experimental study of an intermittent ventilation system in high occupancy spaces”.

Publicerad 23 augusti 2017

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.