FORSKNING | 23 jan 2019

FORSKNING: Rätt ventilationsdon sparar mycket energi

Ulf Larsson, Högskolan i Gävle, konstaterar att rätt val av stratifierade ventilationssystem kan spara energi, jämfört med omblandad ventilation.

– Men det finns inte något ultimat system. Olika rum har olika förutsättningar och om man ändrar antalet personer, möblering och värmekällor blir utfallet ett annat, säger Ulf Larsson, som är chef för avdelningen för bygg-, energi- och miljöteknik vid Högskolan i Gävle och nu också nybliven teknologie doktor.

Vad är det du har studerat?
– Jag har undersökt olika ventilationslösningar, som används för att kyla kontor, för att se hur systemen påverkas av människor och datorer. Där är värmen en föroreningskälla och avsikten är att upprätthålla en god termisk miljö. Huvudsyftet med min avhandling var att analysera och jämföra olika tilluftsdon, baserat på stratifierad princip som är en typ av deplacerande ventilation. Till skillnad från omblandande ventilation ”flyter” då den undertempererade luften ned mot golvet, så att det blir temperaturskillnader i höjdled. Avsikten är att enbart vistelsezonen ska kylas. Genom att metoden inte är omblandande är den dock mer känslig för värmekällor.

Hur genomfördes studierna?
– Jag har gjort både numeriska och experimentella analyser, de senare i vårt laboratorium på Högskolan i Gävle. Det finns olika ventilationsdon som använder den stratifierade principen. Jag har tittat på impinging jet-ventilationsdon (IJSD) och väggbaserad confluent
jet-ventilationsdon (WCJSD). Dessa kan man säga är hybrider och ligger emellan ytterligheterna i omblandande och stratifierad ventilation. Det finns ganska mycket forskat på olika don, men inte just på IJSD och WCJSD, som börjar bli vanliga på marknaden.

Vad blev resultatet?
– Under rätt förutsättningar kan man spara mycket energi. Jämfört med omblandande ventilation kan det handla om 20–30 procent, förutom att man också får bättre ventilation. Men det finns inget system som kan användas överallt, så man måste ha en aning om hur lokalen ska användas för att välja ventilationslösning.

Behövs mer forskning?
– Vi tittade på sommarfallet, då det finns ett kylbehov. Det som skiljer confluent och impinging jets från exempelvis deplacerande don är att de också ska gå att värma med. Men det har skrivits lite om det, så det vore intressant att titta mer på. Dessutom skulle jag vilja gå vidare i mättekniken för att kunna utvärdera på rätt sätt.

Text: Maria Åslund

Publicerad 23 januari 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.