FORSKNING | 23 jan 2019

FORSKNING: Rätt ventilationsdon sparar mycket energi

Ulf Larsson, Högskolan i Gävle, konstaterar att rätt val av stratifierade ventilationssystem kan spara energi, jämfört med omblandad ventilation.

– Men det finns inte något ultimat system. Olika rum har olika förutsättningar och om man ändrar antalet personer, möblering och värmekällor blir utfallet ett annat, säger Ulf Larsson, som är chef för avdelningen för bygg-, energi- och miljöteknik vid Högskolan i Gävle och nu också nybliven teknologie doktor.

Vad är det du har studerat?
– Jag har undersökt olika ventilationslösningar, som används för att kyla kontor, för att se hur systemen påverkas av människor och datorer. Där är värmen en föroreningskälla och avsikten är att upprätthålla en god termisk miljö. Huvudsyftet med min avhandling var att analysera och jämföra olika tilluftsdon, baserat på stratifierad princip som är en typ av deplacerande ventilation. Till skillnad från omblandande ventilation ”flyter” då den undertempererade luften ned mot golvet, så att det blir temperaturskillnader i höjdled. Avsikten är att enbart vistelsezonen ska kylas. Genom att metoden inte är omblandande är den dock mer känslig för värmekällor.

Hur genomfördes studierna?
– Jag har gjort både numeriska och experimentella analyser, de senare i vårt laboratorium på Högskolan i Gävle. Det finns olika ventilationsdon som använder den stratifierade principen. Jag har tittat på impinging jet-ventilationsdon (IJSD) och väggbaserad confluent
jet-ventilationsdon (WCJSD). Dessa kan man säga är hybrider och ligger emellan ytterligheterna i omblandande och stratifierad ventilation. Det finns ganska mycket forskat på olika don, men inte just på IJSD och WCJSD, som börjar bli vanliga på marknaden.

Vad blev resultatet?
– Under rätt förutsättningar kan man spara mycket energi. Jämfört med omblandande ventilation kan det handla om 20–30 procent, förutom att man också får bättre ventilation. Men det finns inget system som kan användas överallt, så man måste ha en aning om hur lokalen ska användas för att välja ventilationslösning.

Behövs mer forskning?
– Vi tittade på sommarfallet, då det finns ett kylbehov. Det som skiljer confluent och impinging jets från exempelvis deplacerande don är att de också ska gå att värma med. Men det har skrivits lite om det, så det vore intressant att titta mer på. Dessutom skulle jag vilja gå vidare i mättekniken för att kunna utvärdera på rätt sätt.

Text: Maria Åslund

Publicerad 23 januari 2019

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.