FORSKNING | 1 nov 2017

Forskning: Kläderna viktigare än typ av ventilation

Forskning: Kläderna viktigare än typ av ventilation
Catinka Ullman, Industri AB Ventilator och Chalmers, forskar på interaktionen mellan kläder, personal och ventilation i operationssalar. Foto: Johan Garp

Catinka Ullman, industridoktorand, studerar operationsklädernas betydelse för att minska smittspridning. De kan vara viktigare än vilken typ av ventilation som används.

 

Omblandande eller parallellströmmande luftflöden? Ventilationstyp och infektionsrisk i samband med operationer är ett omdiskuterat ämne. Catinka Ullmann, renrumsexpert på Industri AB Ventilator och doktorand på Chalmers, riktar blicken åt ett annat håll.

Vad går din forskning ut på?

–  Jag hade ett uppdrag att göra mätningar under pågående operationer. Chalmers hörde av sig och undrade om jag ville fördjupa studierna. I och med mina tidigare mätresultat blev det mycket fokus på kläderna.

Vilken betydelse har kläderna för renhetsnivån i operationssalar?

– I moderna operationssalar är luften högfiltrerad och väldigt ren. Luftburna partiklar kommer då främst via personalen. Kläderna har faktiskt större effekt än olika ventilationssystem, givet samma tilluftsflöde.

Du visar också att golvet påverkar mer än man tidigare trott. Berätta mer!

– Det finns en spridd uppfattning att det är ingen risk med det som hamnar på golvet. Därför kan personalen komma in i operationssalen i träskor och barfota i plastsandaler. Jag har gjort rökstudier som visar att, alldeles oavsett vilken ventilationstyp som används, blandas luften om i golvnivå och kommer upp mot operationsbordet igen. När personalen använder boots, det vill säga en skyddstextil som täcker foten och upp på benet, minskar förekomsten av koloniserande mikroorganismer med 50 till 60 procent.

Det är ett känt faktum att riskerna ökar exponentiellt med antalet närvarande personer. Du har också tittat på personalens beteende utanför operationssalen. Varför?

– Vissa bär samma kläder under hela sitt arbetspass – även när de går utanför operationsavdelningen, till exempel i kulvertar och lunchrestaurang. Efter en sådan exponering indikerade mätstudien en förhöjd nivå med mikroorganismer på textilierna.

Kan du med din forskning ge några rekommendationer till sjukhusen och operationspersonalen?

– Jag tycker att studien visar att man bör byta kläder om man varit utanför operationsavdelningen och att överväga att använda boots för infektionskänslig kirurgi. Framför allt bör man välja klädsystem som, tillsammans med ventilationens luftflöde, uppfyller de ställda kraven på mikrobiologisk luftrenhet.

Maria Åslund

 

Fakta

Catinka Ullmann har under 2017 publicerat två artiklar, om mikrobiell kontaminering av operationskläder, i European Journal of Parenteral & Pharmaceutical Sciences. Doktorsavhandlingen beräknas läggas fram till våren.

Publicerad 1 november 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.