Energilagring | 29 feb 2024

Forskare ska studera aluminiumbatterier

Aluminiumbaserade batterier har potential att lagra mycket energi, är relativt billiga och har lägre miljöpåverkan. Hur kan man optimera deras prestanda och övervinna utmaningarna? Det ska forskare på Mittuniversitetet ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.

Forskare ska studera aluminiumbatterier
Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid FSCN Research Centre, på plats i labbet på Mittuniversitetet. Foto: Christine Grafström, Mittuniversitetet

Aluminiumbaserade batterier är intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom aluminium är ett mycket vanligt förekommande grundämne i jorden.

De har också potential att lagra mycket energi, och råvaran är också billigare och mer lättillgänglig än vissa andra material. Forskningen kring aluminiumbaserade batterier har hittills mest ägnats åt katodmaterial, medan anodmaterial har fått mindre uppmärksamhet, vilket forskarna vill ändra på genom det nya projektet. Energimyndigheten har beviljat fem miljoner till ett treårigt projekt på Mittuniversitetet med fokus på att studera dubbeljonbatterier av aluminium och grafit.

– Projektet är ett viktigt steg mot marknaden för långtidshållbara batterier. Vi undersöker aluminiumlegeringar, anod och elektrolyt för att skapa djupare förståelse och utveckla nya angreppssätt. Målet är att utveckla dubbeljonbatterier av aluminium och grafit som presterar ännu bättre. Genom att bidra till en mer hållbar energilagringsteknik gör vi nytta för hela samhället, säger Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid forskningscentret FSCN, Mittuniversitetet.

Det finns en del kända utmaningar med aluminiumanoder, exempelvis problem med oxidskikt och korrosion, vilket påverkar batteriets prestanda.

– Vi har nyligen visat att kontrollerad korrosion av en anod av aluminiumlegering kan förbättra batteriets prestanda. Nu vill vi gå vidare med att utveckla grafitiska dubbeljonbatterier i aluminium och vi lägger särskilt fokus på anod- och elektrolytbatterier av aluminiumlegering, säger Ghadir Razaz.

Inom ramen för projektet kommer laboratorieexperiment bland annat att genomföras vid Mittuniversitetet, men även vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. I projektet samarbetar forskarna från Mittuniversitetet och Uppsala universitet även med Montanuniversität i Österrike.

Källa: Mittuniversitetet

Publicerad 29 februari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.