Forskar om innemiljö med hjälp av app
Mer verklighetsförankrad kunskap om vilken innemiljö människor vill ha kan på sikt spara mycket pengar. Det menar forskaren Marko Granroth på KTH, som under tre år ska studera data från en applikation i smarta telefoner hos kontorspersonal.
Både fysiska, psykiska och sociala faktorer spelar in när människor värderar sin innemiljö. Några nyckeltal som används i kontorsfastigheter i dag är ljud, ljus, luft och temperatur. Men även personlig stress, vilka aktiviteter man ägnar sig åt och vilka kläder som bärs påverka hur nöjd en hyresgäst blir med sin innemiljö.
Hur de olika faktorerna ska viktas mot varandra är något som forskaren Marko Granroth på KTH vill undersöka. Som underlag kommer han bland annat att ha enkätsvar som samlas in via en applikation (app) i smarta telefoner hos personalen i ett kontorshus i Stockholm.
– Det blir en interaktiv process med hyresgästerna som får större möjlighet att påverka sin arbetsmiljö, och förhoppningsvis blir nöjdare, säger Marko Granroth.
Omröstning i mobilen
Appen kallas Green Fingerprint och har skapats av förvaltningsbolaget Humlegården tillsammans med företaget Flexolvit. I nuläget kan hyresgästerna följa sin klimatpåverkan (CO2) och resursanvändning (kWh/kvm, år). Men Marko Granroth vill utveckla appen för att även studera uppfattningar om till exempel ljud, ljus, luft och temperatur. Det kan bli möjligt att göra omröstningar i mobilen med mera.
I forskningen kommer Marko Granroth också att jämföra hyresgästernas svar med realtidsmätningar som görs i fastigheten av bland annat energianvändning och koldioxid.
– Genom hyresgästernas svar kan vi få bättre förståelse för vad som är rimliga värden för exempelvis innetemperatur. En serverhall mår bra vid 22 grader, men varför har vissa flyttgeneraler det kravet för kontorsmiljöer?
Många tycker att det är för kallt, säger Marko Granroth. Han vill studera om de antaganden om temperatur som görs vid fastighetsprojekt verkligen stämmer. Och är de ISO-standarder som finns rimliga? På sikt hoppas Marko Granroth att de nya kunskaperna kan leda till bättre hyreskontrakt som också sparar pengar och energi.
– Om hyresgästen är ett IT-bolag kanske medarbetarna kommer i shorts på sommaren, medan kollegorna på ett finansbolag har kostym. Det påverkar förstås vilken innetemperatur de vill ha. Om inneklimatet stämmer med hyresgästens förväntningar så stannar de troligen längre, och det blir färre vakanser och ombyggnationer.
Privata forskningsmedel
Marko Granroth ska följa utvecklingen i en av Humlegårdens fastigheter under tre år och hoppas sedan kunna komma med helt nya rekommendationer till branschen.
– När man projekterar nya hus i dag görs simuleringar av temperatur, luftflöde, ljus och ljud, men kopplingen till förvaltningen saknas. Att få bättre förståelse för det är viktigt för produktiviteten, säger Marko Granroth.
Han tillhör den skara av forskare som studerar människors upplevelser av inneklimat. Men han har inte sökt medel från Formas eller andra offentliga finansiärer.
– Det här projektet är helt privat finansierat, av Humlegården. Jag upplever att det är enklast att få pengar till min forskning från företag, säger Marko Granroth.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 3/2013 sidan 31