Energismart | 5 jan

Förhoppning om att kunna komma igång med energismart stadsdel

I våras pausades projektet Tamarinden - en helt ny energismart stadsdel i Örebro. Med sjunkande materialpriser och en inbromsning på byggmarknaden tror Öbos vd Ulf Rohlén nu att förutsättningarna finns för att återuppta projektet.

Förhoppning om att kunna komma igång med energismart stadsdel
I våras pausades projektet Tamarinden i Örebro på grund av höga materialpriser. Nu hoppas Örebrobostäder komma igång till våren. Bild: White arkitekter

Energi & Miljö har tidigare rap­porterat om Tamarinden, ett bostadsområde under uppbyggnad i Örebro. En hel stadsdel byggs med förmåga till lokal elproduktion, och till att lagra och dela energi mellan husen i så kallad energigemenskap i två lokala nät: ett DC-nät för el och ett lågtempererat (65 grader) fjärrvärmenät. Detta ska göra bostadsområdet mindre beroende av att köpa el, samtidigt som effektuttagen kan minska och områdets motståndskraft mot strömavbrott ökar.

I Energi & Miljö 3–4/2022 skrev vi om att Sverige har godkänt lokal energidelning mellan fastigheter i större skala, och att detta kan öppna för fler ”smarta stadsdelar” likt de pågående projekten Tamarinden i Örebro och Hammarby sjöstad utanför Stockholm.

– Vi ser att marknadsläget har förändrats, att det finns behov av jobb hos byggföretagen runt omkring och ett större intresse än i våras samt att vi sett stabilisering av byggmaterialpriserna. Vi hoppas och tror att det kan bli bättre nu, säger Örebrobostäders vd Ulf Rohlén till Sveriges Radio Örebro.

Fem byggaktörer deltar i projektet: Magnolia bostad, Serneke, Friendly Building, Fastighets AB Tornet och Örebrobostäder (Öbo). Tamarinden består av ungefär 800 bostäder, samt ett antal verksamhetslokaler. De flesta byggnader utrustas med solcellsanläggningar på taken – totalt handlar det om drygt en megawatt installerad kapacitet. Husen förses med batterilager som alltså kopplas ihop i ett lokalt nät.

– Vi går nu ut och testar, men lovar inte att vi kommer igång. Vi hoppas att vi tillsammans ska hitta förutsättningar för att komma igång. Vi får inte några av oss fastighetsägare lägga oss ner och dö – vi måste tänka framåt, säger Ulf Rohlén till SR Örebro.

 

Källa: Sveriges Radio

Publicerad 5 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.