Företagsnätverk för energisparande

Kommuner och Energimyndigheten hjälper företag att energieffektivisera systematiskt.

 

Fem kommuner runt om i landet ska i ett nytt projekt hjälpa lokala företag att införa rutiner för att ständigt effektivisera sin energianvändning. De ingår i projektet Energiledningssystem för lokal utveckling, där små och medelstora företag får hjälp att införa ett så kallat energiledningssystem. Det ska spara pengar och miljö, men även göra företagen mer konkurrenskraftiga.

– Vi bildar ett företagsnätverk där företagen får utbildning och stöd i form av experthjälp för att införa ett energiledningssystem. Företagen kommer även få möjligheter att dra nytta av varandras erfarenheter, säger projektledaren Joakim Achim Friedrich på Hållbar utveckling Väst, regionalt energikontor i Västra Götaland.

De medverkande företagen kommer att starta ett kontinuerligt arbete med att söka efter lönsamma energieffektiviseringsåtgärder, genomföra dessa och dokumentera dem. I projektet används Energiledning Light, ett energiledningssystem som Energimyndigheten låtit ta fram för att passa mindre företags behov och resurser. Det har till exempel inga licenskostnader. Att följa ett energiledningssystem kan också vara en fördel när företag tävlar om nya kunder.

– För företag som är underleverantörer till storföretag kan det vara en konkurrensfördel att visa att man har fokus på energifrågor och kan dokumentera sitt miljö- och energiarbete på ett bra sätt, säger Joakim Achim Friedrich.

– Vi vill med det här projektet hjälpa kommuner och deras lokala näringsliv att möta en framtid med sannolikt högre energipriser och större krav på hållbarhetstänk, säger Maria Steinbach Lindgren på Energimyndigheten.

Energiledningssystem för lokal utveckling pågår till 2014, finansieras av Energimyndigheten och är en del av Energimyndighetens program Uthållig kommun. Projektet leds av Hållbar utveckling Väst. Följande kommuner deltar i projektet: Falköping, Hagfors, Sala, Upplands Väsby och Vänersborg.

Källa: Hållbar utveckling Väst

Publicerad 7 februari 2013

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.