Tema: Värme | 21 sep 2023

Flyttkalas hos hovrätten – efter 400 år

Efter nästan 400 år har Göta hovrätt i Jönköping fått nya lokaler.
– Huset värms och kyls med hjälp av en geoenergianläggning. Kyla och värme säsongslagras i ett akvifärlager, berättar Jens Davidsson på Castellum i Jönköping.

Flyttkalas hos hovrätten – efter 400 år
Jens Davidsson är chef för teknisk förvaltning på fastighetsbolaget Castellum i Jönköping som förvaltar byggnaden. Foto: Sara Landstedt

Den första förhandlingen i den nya byggnaden hölls för några veckor sedan och gällde ett överklagande av en våldtäktsdom.

Fram till flytten hade Göta hovrätt – som delar sina nya lokaler med kammarrätten – sin verksamhet i tre olika byggnader runt Hovrättsparken i Jönköping. Den äldsta av byggnaderna stod klar 1650 och var fram till i somras Sveriges äldsta ännu aktiva domstolstolsbyggnad.

Bo Jabeskog, Domstolsverkets fastighets­avdelning. Foto: Boverket

– Vi utredde om det, efter om- och tillbyggnader, skulle vara möjligt att vara kvar i de gamla lokalerna. Efter noga övervägande kom vi fram till att det av säkerhets-, arbetsmiljö- och tillgänglighetsskäl inte var en hållbar lösning, säger Bo Jabeskog, som är projektledare på Domstolsverkets fastighets­avdelning.

Den nya domstolsbyggnaden, granne med länsstyrelsen och polisen, är på cirka 10 000 kvadratmeter, fördelade på sex plan plus källare. Bygg­entreprenör har Serneke varit.

De båda första våningsplanen är öppna för allmänheten och innehåller bland annat tio förhandlingssalar, åtta för hovrätten och två för kammarrätten.

– Vid behov kan de använda varandras salar. Två av dem är så kallade säkerhetssalar vilket innebär att de är utrustade med extra säkerhetsåtgärder, bland annat glasvägg mellan åhörare och parter.

I marken löper Visingsö­formationen med sandsten. Den gör att vi kan säsongslagra energi i en akvifärlösning med en kall och en varm sida och med två brunnar vardera.

Huset värms och kyls med hjälp av en geoenergi­anläggning. Fyra brunnar på vardera cirka 170 meter har borrats i parken alldeles intill.

– Energisystemet är ett så kallat Ates-system (Aqvifer Thermal Energy Storage). Det består i huvudsak av fyra energibrunnar, två värmepumpar samt värmeväxlare, berättar Jens Davidsson, som är chef för teknisk förvaltning på fastighetsbolaget Castellum i Jönköping som förvaltar byggnaden.

– I marken löper Visingsöformationen med sandsten. Den gör att vi kan säsongslagra energi i en akvifärlösning med en kall och en varm sida och med två brunnar vardera.

– Kyla produceras och levereras i form av frikyla från akvifären.

Fakta

Förutsättningar

Dimensionerande klimatförutsättningar:

  • Vinter:

DUT1: -22 °C, 90 % RH

  • Sommar:

DUT: +27 °C, 50 % RH

Luftkvalitet:

  • Max koldioxidhalt CO2: 900 ppm för salar, kontor och mötesrum etc. För övriga rum: 1 000 ppm

Under den varma delen av året pumpas kallt vatten, 7–8 °C, upp ur de kalla brunnarna.

– När vattnet kommer tillbaka efter att ha kylt huset är det uppvärmt och pumpas då ned i de varma hålen. Vattnet håller då kanske 13–14 grader och kan senare användas för att värma byggnaden.

– Den kyla som man får från den ena värmepumpen kan användas i byggnaden som aktiv kyla. Värme levereras med hjälp av värmepumpar och fördelas ut i byggnaden.

I huset är det framför allt installerat radiatorer och konvektorer.

– I de delar som allmänheten har tillträde till finns det även en del golvvärme, i entréer ridåvärme och luftvärmare i garaget och i rummen i källaren för frihetsberövade. Det kan bli kallt i källarrummen även under sommartid.

Panelen på styrskåpet ger en god överblick. Foto: Sara Landstedt

Energicentralen har ett styrsystem och fastigheten i övrigt ett annat.

– De talar med varandra och är uppkopplade mot överordnat system. Vi kan på distans följa och påverka vad som händer i byggnaden, säger Jens Davidsson.

I källaren ligger även fläktrummet.

– Vi har bara två luftbehandlingsaggregat. Ett stort med en kapacitet på 17,3 kubikmeter per sekund som servar hela byggnaden förutom garaget. Aggregatet är platsbyggt och anpassat efter rummet.

Varför då?

– Det var den enda möjligheten om vi ville ha fläktrummet i källaren. Alternativet hade varit att lägga det på taket, men det hade inneburit en del problem med tanke på byggnadens höjdbegränsningar.

Av utrymmesskäl valdes en lösning med ett platsbyggt luftbehandlingsaggregat.
Foto: Sara Landstedt

Ett mindre aggregat servar garaget.

Knappt 200 personer har sina arbetsplatser i byggnaden. De fyra övre planen utgörs av kontor, arkiv, mötesrum, lunchrum och liknande. De är inte öppna för allmänheten.

– Där finns det även ett stort bibliotek. De båda domstolarna har behov av ganska mycket referenslitteratur i sitt arbete, säger Bo Jabeskog.

Många i personalen har egna rum.

– Från Domstolsverkets sida vill vi få till mer öppna arbetsytor, vilket skulle spara utrymme, och arbetar aktivt med frågan gentemot domstolorna.

Hur går det?

– Det är svårt. Många vill ha eget rum. Domstolarnas generella svar är att personalen läser och skriver mycket i sitt arbete vilket gör att de vill ha och behöver lugn och ro.

Fakta

Byggfakta

  • Byggherre: Castellum AB
  • Byggentreprenör: Serneke Sverige AB
  • Arkitekt: Fojab arkitekter AB
  • Energiprojektör: Energy Machines AB
  • Inneklimat: Lindinvent AB

Ventilationen är behovsstyrd. Det sitter cirka 300 smarta don utplacerade i fastigheten.

– Det gör att vi till exempel kan hålla nere luftflödena när folk inte är där. I cellkontoren är det styrning på närvaro och temperatur och i förhandlingssalar, mötesrum och andra lite större rum även på koldioxid, säger Jens Davidsson.

Det stora ventilationsaggregatets frånluftsfläktar. Foto: Sara Landstedt

Luftflödena ska ligga på minst 15 liter per sekund och person. När rummen är tomma minskas flödet till minst 0,35–0,5 liter per sekund och kvadratmeter.

Kontorsvåningarna är indragna i förhållande till bottenvåningarna, vilket har gett terrasser med utsikt över Munksjön alldeles intill.

Två genomgående glasade ljusgårdar ljussätter byggnaden inifrån.

– Invändigt är det mycket trä på väggarna, framför allt i de delar som allmänheten har tillgång till. Materialvalet ska ge ett lugnande intryck.

Fasaderna är klädda med keramiska byggelement som hänger i ett bärverk av stål.

Solavskärmningen består bland annat av lameller på fönstrens insidor.

– Lamellerna styrs centralt per fasadsida och våning. Fasaderna är dessutom utformade för att själva kunna svara för en del solavskärmning, vilket begränsar värmeinsläppet.

Den nya domstolsbyggnaden. Illustration: Fojab

Istället för central beredning av tappvarmvatten och vvc-ledningar har man valt att satsa på lokala varmvattenberedare i anslutning till varje tappställe.

– Det gör att vi slipper energiförluster i samband med vvc. Det är i allmänhet en mycket låg varmvattenförbrukning på kontor. Varmvatten används nästan bara vid tvätt av händer och en och annan dusch, vilket gör att det här är en bättre lösning som dessutom inte sliter lika hårt på värmepumparna som annars hade ha varit fallet.

På taket är det installerat 157 solpaneler med en toppeffekt på 62,8 kWp. På årsbasis beräknas anläggningen kunna leverera cirka 47 500 kWh.

Elen ska användas till drift av byggnaden. Det är i dagsläget inte aktuellt att installera ett batterirum eller liknande.

– Eventuellt överskott kommer i stället att säljas.

I domstolsbyggnadens entré finns det en säkerhetskontroll med röntgenutrustning, ungefär som på en flygplats.

I energicentralens tak går det rör till geobrunnarna en bit utanför byggnaden. Foto: Sara Landstedt

En viktig säkerhetsfråga, enligt Domstolsverkets Bo Jabeskog, har varit att få bra logistik och samband mellan domstolens olika salar och utrymmen.

– Det gäller bland annat hur rätten, parterna och allmänheten tar sig in på ett säkert sätt och utan att behöva mötas om det inte är lämpligt. Domstolens personal, till exempel, har en egen passage till salarna som även åklagarna kan använda sig av.

– Frihetsberövade ska kunna tas in i salen utan att de stöter ihop med någon annan misstänkt, vittne eller syns från de allmänna utrymmena.

Häktet i Jönköping har sina lokaler i polishuset som är granne med den nya domstolsbyggnaden. De båda byggnaderna är sammanlänkande med varandra via en inbyggd övergång.

Fakta

Temperaturkrav

  •  Inomhus vintertid: Operativ temperatur av +21 °C inom vistelsezonen. Acceptabel variation är +20 °C–+24 °C då lufthastigheten är lägre än 0,15 m/s.
  • Inomhus sommartid: Operativ temperatur upp till +24 °C inom vistelsezonen. Acceptabel variation är +22 °C–+26 °C då lufthastigheten är lägre än 0,20 m/s. För normala arbetslokaler får den operativa temperaturen vara högre än +25 °C under maximalt 10 % av arbetstiden.

I domstolens källare finns det speciella rum där frihetsberövade kan vara i väntan på att en domstolsförhandling ska börja, under pauser eller liknande.

Rummen är specialutrustade. Det innebär bland annat dolda och ingjutna skruvar, ventilationsdon av kriminalvårdsstandard, det vill säga med skyddskorg och infästning med envägsskruvar och dold rör- och kanaldragning. Klosetterna har spolcisterner i separat utrymme.

Förutom bra akustik och goda inspelnings- och uppspelningsmöjligheter är det höga krav på ljud­isolering. Det får inte finnas någon överhörning mellan salar och rum.

Byggnaden är projekterad och byggd för att klara Miljöbyggnad Guld. Energianvändningen är beräknad till 43,1 kWh per kvadratmeter och år.

På taket har det installerats solpaneler. ”Den el som produceras ska användas till driften av fastigheten. Eventuellt överskott kommer att säljas på nätet”, säger Jens Davidsson.
Foto: Sara Landstedt

Bara under de senaste åren har det byggts flera nya domstolsbyggnader runt om i Sverige. Ytterligare ett antal är på gång.

– Flera äldre byggnader når inte upp till dagens krav, bland annat säkerhetsmässigt. Kraven förändras succesivt utifrån hur samhället förändras, säger Bo Jabeskog. Vi har utan tvekan en del att bygga i kapp. Samtidigt är det väldigt långa ledtider, vilket innebär en tröghet.

Enligt verkets energistrategi ska energianvändningen (per kvadratmeter) halveras fram till år 2050 jämfört med år 2010.

Jens Davidsson berättar att energicentralen i den nya domstolsbyggnaden även förser länsstyrelsens lokaler i närheten med värme och kyla.

– Det gör att vi kan utnyttja geoenergianläggningen fullt ut. Tidigare fick länsstyrelsen fjärrvärme från polishuset. Den möjligheten finns kvar som spets under riktigt kalla dagar.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 21 september 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.