Flytande våtmark – ny metod för rening av övergödda vattendrag
Flytande våtmarker är en relativt ny metod för vattenrening som har gett lovande resultat i samband med rening av övergödda vattendrag. Det visar ett projekt från SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond.

Målet var att ta fram en prototyp för flottar med förbättrad konstruktion och växtarter för ökad rening. I den första etappen av projektet identifierades lämpliga växter och hur dessa klarade att rena under olika förhållanden. Forskarna fann svenska växtarter som fungerade bra för att rena vatten från klorid (Cl) och tungmetallerna kadmium (Cd), koppar (Cu), bly (Pb) och zink (Zn) i svenskt klimat.
I nästa fas undersöktes möjliga material för tillverkning av våtmarksflottar som testades i fält. Undersökningen utfördes på ovan nämnda växtarter i två växthusförsök där effekter av salt, temperatur och metallkoncentration i växten testades på vattenreningskapaciteten. Olika material testades i flottar och deras flytförmåga testades.
Resultaten visar att salt i vattnet minskar växternas rening av kadmium och bly. Låg temperatur ger mindre rening av samtliga undersökta tungmetaller än högre temperaturer. Effekterna varierar i grad beroende på art. Växterna tar upp föroreningarna kontinuerligt oavsett tidigare ackumulation. Det var tydligt att tungmetallupptaget ökar när omgivande tungmetallhalt i vattnet ökar. Om tungmetallhalten i det omgivande vattnet istället minskar släpps delar av tidigare upptagna tungmetaller ut. Det var också tydliga skillnader i upptagningsmönster mellan platser, arter och metaller. Växterna tog upp mest koppar från vattnet.
SBUF konstaterar att resultaten kommer ha stor betydelse för planering av nya dagvattenreningssystem inom samhällsbyggnad. De påtalar vidare att fortsatta studier för att undersöka långtidseffektiviteten på reningen och konstruktionens hållbarhet i fält, skördemetodik samt rening av andra typer av föroreningar som organiska föroreningar och närsalter bör göras .
Källa: SBUF