Isolering | 7 mar

Fler priser till algisoleringsinnovatör

Janna Nasser är den flerfaldigt prisbelönta entreprenören bakom algisolering. Nu tilldelas hon ytterligare 125 000 kronor från Anders Walls Ung Företagsamhet-stipendium.

Fler priser till algisoleringsinnovatör
Janna Nasser är innovatören bakom algisoleringen Alga Isolation. Nu belönas hon med ytterligare 125 000 kronor från Anders Walls Stiftelse. Foto: Anders Wslls stiftelse

Efter att Alga utsetts till Årets UF-företag i Örebro län och topp tio i SM åkte Janna till Stockholm för att pitcha sin idé för en jury med folk från Wallenberg-sfären, EQT och Backingminds.

Det gav ett kapitaltillskott på en halv miljon kronor för produktutveckling. Finansiering har även kommit från fastighetsbranschen. Sommaren 2023 grundade hon tillsammans med William Khzouz bolaget Alga Insulation AB med visionen att bli pionjärer inom tillverkning av hållbart och miljövänligt isoleringsmaterial.

Vi såg en möjlighet i all tång som spolas upp på våra stränder

– UF-året lärde mig oerhört mycket, säger Janna. Som att ha realistiska förväntningar och inse att allting tar mycket längre tid än man tror.

Janna Nasser har bland annat deltagit i Emax Sverige 2022, där en tävlingsuppgift bestod i att tänka ut affärsidéer kopplade till FN:s globala mål för marina resurser.

– Vi såg en möjlighet i all tång som spolas upp på våra stränder, berättar hon. Eftersom jag hade börjat på naturvetenskapliga linjen funderade jag över algers kemiska egenskaper och tänkbara användningsområden. Jag råkade träffa en person inom byggbranschen som berättade att isoleringsmaterial är ett stort problem med tanke på miljö och hållbarhet och kontaktade sedan forskare på Göteborgs universitet för att lära mig mer om algers egenskaper, säger hon.

Laboratorietester genomförs nu i samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE som även utför provning och certifiering. Målet är en färdig produkt år 2026.

Källa: Anders Walls stiftelse

Publicerad 7 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.