VINDTUNNEL | 15 jun 2015

Fläktar fixar fallskärmshoppet

Stora fläktar ger möjlighet att testa känslan vid fallskärmshopp, utan att behöva kasta sig ut från ett flygplan, på flera platser i Sverige.

En vertikal vindtunnel inuti ett högt torn erbjuder flygupplevelsen som även blir tillgänglig för barn, äldre och handikappade som inte kan hoppa fallskärm. I ena änden av vindtunneln finns en eller flera stora fläktar om totalt cirka två megawatt. I andra änden ger det kraftiga luftflödet flygsugna besökare chansen att uppleva känslan av att sväva fritt, ungefär som innan skärmen vecklas ut vid ett fallskärmshopp.

IMG_3579-Jenni

Frifallshastigheten är upp till 300 km/h i vindtunneln utanför Stockholm. Foto Bodyflight Stockholm

– Det blir kul att få en sådan här speciell turistattraktion att erbjuda, som kommer att sätta Partille på kartan, säger Denis Nähring, mark- och exploateringsingenjör hos Partille kommun.

Om ungefär ett år beräknar kommunen att detaljplaneprocessen för fallskärmssimulatorn vid Partilles pendeltågstation ska vara klar. Innan företaget Flycan kan uppföra anläggningen på kommunens mark ska en geoteknisk utredning och undersökning av elförsörjning och bullernivåer göras.

Fallskärmshoppsimulatorn i Partille kommer att stå nära ett nybyggt bostadsområde, vilket ställer krav på byggnadens utseende och bullernivåer. Vindtunnelfläkten måste vara en modern, tyst modell, och isolering ska göra att bullret når högst 60 dB i fasaden.

Den utökade elanvändningen kommer också att kräva att en ny transformator byggs för kopplingen till elnätet.

– Det krävs en hel del extra ström, men inte så mycket att vi behöver bygga något nytt vattenkraftverk, säger Denis Nähring.

Den som redan nu vill pröva fallskärmsupplevelsen kan besöka Bodyflights anläggning i Bromma utanför Stockholm. Vindtunneln, som byggts av Tunnelbolaget i Stockholm, har rektangulär form och är 40 meter hög och 20 meter bred. Den finns sedan slutet av april inuti en 56 meter hög betongsilo som tidigare använts av Pripps bryggeri. De fyra fläktarna genererar luftflöden som ger frifallshastigheter mellan 200 och 300 km/h.

Luften från fläkten i Partille ska i stället gå i ett u-format rör från toppen av ett 20 meter högt torn, ner under marken och upp igen till flygkammaren. För nybörjare rekommenderas frifallshastigheter runt 200 km/h.

En anläggning för så kallad ”indoor skydiving” finns även i Strömstad på Västkusten sedan 2013. De första kommersiella vindtunnlarna öppnade under 1900-talet i USA och i dag finns tunnlar på flera håll i Europa. De står vanligtvis i industriområden.

Marie Granmar, Energi & Miljö nyhetsbrev 6/2015

Fakta

FAKTA: Simulatorn i Bromma

Vindtunnelns höjd: 40 meter

Flygkammarens höjd: drygt 22 meter

Flygkammarens diameter: 4,26 meter

Motorstyrka: drygt 2 500 hästkrafter

Maxhastighet ”fritt fall”: 300 km/h

Det blir kul att få en sådan här speciell turistattraktion att erbjuda, som kommer att sätta Partille på kartan

Publicerad 15 juni 2015

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.