Resultat | 8 jan

Fjärrvärmestyrning med AI sparar Sisab miljoner

Sisabs 160 AI-skolor har sedan årsskiftet styrts smartare och på ett mer dynamiskt sätt än tidigare genom AI-systemet Solida. Syftet är att minska effektanvänd­ningen av fjärrvärme under kalla dagar för att inte belasta fjärrvärmenätet i onödan, effektivisera energi­användningen och minska kostnaderna.

Fjärrvärmestyrning med AI sparar Sisab miljoner
Erica Eriksson, driftsamordnare för energi på Sisab. Foto: Sisab

Det nya arbetssättet – som Energi & Miljö följt i ett flertal artiklar – påbörjades för ett år sedan. Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab) har kunnat minska fjärrvärme­kostnaderna för 2023 med 5,5 miljoner kronor genom att välja en egen vald effekt på 160 skolor och förskolor.

– Vi ger byggnaden en energibudget varje dygn, en storlek på hur mycket energi den får använda under 24 timmar. AI-systemet Solida kan prognosera behoven både utifrån energi och inomhusklimat 48 timmar framåt. Det gör att om det närmar sig kvällen och prognosen säger att morgondagen kommer att bli mycket kall med stort uppvärmningsbehov så kommer Solida att öka uppvärmningen redan under kvällen – så länge det finns utrymme kvar i energi­budgeten, berättar Erica Eriksson, som driftsamordnar energi på Sisab.

Södra Latins gymnasium, en av 160 AI-styrda fastigheter. Foto: Sisab

Hon fortsätter:

– Det gör att vi här och nu använder mer än det faktiska energibehovet, men leder till att vi inte går över den satta energibudgeten under den kalla morgondagen. Vi använder samma mängd energi, om inte mindre, men minskar höga effekttoppar då vi fördelar energianvändningen mer jämnt över dygnen.

Påverkas inomhusklimatet av AI-styrningen? Märker elever och personal någon skillnad?

– Nej, det är ytterligare en poäng med styrningen. Genom prognoserna kan vi öka effekten vid rätt tillfälle, till en lägre kostnad, för att verksamheten ska få ett bra inomhusklimat hela dagen, säger Erica Eriksson.

Hur ska Sisab utveckla den här metoden?

– Det är viktigt att det i energi­bolagens prismodeller finns incitament till att använda energin på ett effektivt sätt utifrån nätets förutsättningar för att skapa samarbete mellan användare och leverantör. Vilket är vad vi utnyttjar nu med styrningen.

Under 2024 är planen att använda samma metod och sätta ett effekttak på över 200 skolor vilket ska leda till en beräknad kostnadseffektivisering på över nio miljoner kronor, utan att det påverkar inomhusklimatet. Pengar som Sisab istället kan investera i sina drygt 600 skolfastigheter.

Publicerad 8 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.