Fläkt | 10 nov 2015

Fiffigt fläktmontage döljs i väggen

Fläkten dras ut som en byrålåda.

 

Fördelarna är att vi inte har någonting ute på taket, installationen inne på vinden syns knappt och tar inget utrymme. Det är lättservat för oss och vi har satt luckan i bekväm arbetshöjd.

På Stockholms Slott har driftteknikerna på Statens fastighetsverk provat ett nytt sätt att bygga in en radialfläkt i en befintlig murstock på vinden. Resultatet är en mycket diskret inbyggnad som inte på något sätt stör i kulturhistoriskt känsliga miljöer. Fläkten är lätt åtkomlig för service. Den kan som en liten byrålåda dras ut ur murverket den är inbyggd i. I det aktuella fallet är storleken på fläkten snarare som en mindre skokartong eller en rejäl konfektask. Luckan som döljer installationen är inte större än tjugo gånger åtta centimeter.

 

– Det här är en ”var rädd om huset-lösning”, säger Anders Lönn, drifttekniker på Statens fastighetsverk, med ansvar för bland annat Slottet.

 

– Eller kalla det en unik speciallösning för kulturkåkar.

 

Han har tillsammans med en konsult och de entreprenörer som gjorde själva installationen kommit fram till den nu använda tekniska lösningen.

 

Ett avlångt horisontellt hål tas upp fram till ventilationskanalen, i det här fallet en gammal rökgång. En exakt tillskuren rostfri plåt med gejdrar monteras på botten av hålet. Plåten når in och något förbi kanalen. Ett runt hål i plåten anpassas efter sugsidan på fläkten.

 

En avlång stållåda med rektangulärt tvärsnitt placeras på plåten och hålls på plats av gejdrarna. Efter tätning med murbruk och puts är det enda som syns en rektangulär, liggande öppning som elegant döljs av luckan i rostfri plåt med mässingsknopp.

 

Fläkten som monterats är en radialfläkt av standardtyp. Den skjuts in i det plåtklädda hålet med en metallstång så att den bottnar, och då täcker murstockskanalen. När fläkten ska servas öppnas luckan och dras ut med samma stång.

 

– Fördelarna är att vi inte har någonting ute på taket, installationen inne på vinden syns knappt och tar inget utrymme. Det är lättservat för oss och vi har satt luckan i bekväm arbetshöjd.

 

Installationen är så diskret att den rent praktiskt skulle kunna döljas bakom en tavla eller ett draperi.

 

Luftdonen i taket är en tallriksventil och har inte ändrats. Tilluft tas genom en igensatt dörr från en närliggande lokal.

 

På fastighetsverkets kontor i Gamla Stan, i kvarteret intill Slottet, kan Anders Lönn och hans kolleger via driftsdatorn övervaka samtliga 50-talet fläktar på Slottet; att de fungerar och vilken effekt de arbetar vid.

 

Byrålådsfläkten har visat sig ha så goda egenskaper – både ventilationstekniskt och antikvariskt – att den nu av slottsarkitekten föreslagits bli ”slottsstandard”.

 

Nästa ställe där byrålådsfläkten ska installeras är för att ventilera en toalett i Hovstallet på Östermalm. Fördelarna blir de samma: litet ingrepp, inga synliga, störande rör och fläktlådor och bra arbetsmiljö för de som gör installation och service.

 

 

 

Text och foto Lars Lundgren, ur Energi & Miljö nr 11/2015 sid 34-35

 

Detta är en kortad version. Hela artikeln kan du läsa i pappersutgåvan av Energi & Miljö eller genom att logga in här (inloggning för medlemmar i EMTF och prenumeranter på Energi & Miljö).

FAKTA

  • Anders Lönn, drifttekniker med ansvar för ventilationen på Slottet i Stockholm
  • Fläkten av standardtyp skjuts in i plåtlådan som monterats inne i murstocken. När fläkten är på plats är allt som syns en diskret lucka i stål med elegant mässingsknopp, och kablaget
Publicerad 10 november 2015

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.