EL | 20 jan 2015

Fastighets-EKG håller koll på installationerna

Genom att mäta och analysera inkommande fastighetsström, ta ett ”fastighets-EKG”, ska Öbo få full koll på fastighetens installationer. Bolaget har redan lagt in tekniken som en punkt i förfrågningsunderlaget för kommande projekt. Samtidigt tar företaget bort vissa undermätare, som inte längre behövs, ur underlaget. Just nu mäts strömmen sekund för sekund i ett miljonprogramshus i stadsdelen Brickebacken.

– Det här är en av de mer intressanta grejorna på länge. Jag tror väldigt mycket på det själv, säger Jonas Tannerstad, Öbo.

Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion

Han liknar tekniken vid att ta EKG på en byggnad. Genom att samla in mätdata för strömförbrukningen momentant skapas en stor datamängd, som sedan analyseras. Analysmetoden Fast Fourier Transform (FFT) används i många sammanhang, och Jonas Tannerstad poängterar att Öbo inte är ute efter att uppfinna ny teknik.

– Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion, säger han.

I praktiken består installationen av en mätbox som monteras av en elinstallatör på ungefär en halv arbetsdag. Bredbandsuppkoppling, i Öbos fall genom stadsnätet, är en förutsättning för att dataöverföringen ska fungera. All information levereras till en webbportal.

Installationen gjordes i mitten av december, och Jonas Tannerstad och hans medarbetare arbetar nu på att analysera fastighetens strömförbrukningsmönster för att lista ut vilken signatur som tillhör vilken maskin. I slutet av februari hoppas de ha fått koll på strömförbrukningsmönstret i fastigheten, men redan nu är Jonas Tannerstad övertygad om att tekniken fungerar.

– Vi kan redan nu se att detta är möjligt, och väldigt intressant, säger han.

Ingar Lindholm, Energi & Miljös nyhetsbrev 1/2015

 

Publicerad 20 januari 2015

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.