EL | 20 jan 2015

Fastighets-EKG håller koll på installationerna

Genom att mäta och analysera inkommande fastighetsström, ta ett ”fastighets-EKG”, ska Öbo få full koll på fastighetens installationer. Bolaget har redan lagt in tekniken som en punkt i förfrågningsunderlaget för kommande projekt. Samtidigt tar företaget bort vissa undermätare, som inte längre behövs, ur underlaget. Just nu mäts strömmen sekund för sekund i ett miljonprogramshus i stadsdelen Brickebacken.

– Det här är en av de mer intressanta grejorna på länge. Jag tror väldigt mycket på det själv, säger Jonas Tannerstad, Öbo.

Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion

Han liknar tekniken vid att ta EKG på en byggnad. Genom att samla in mätdata för strömförbrukningen momentant skapas en stor datamängd, som sedan analyseras. Analysmetoden Fast Fourier Transform (FFT) används i många sammanhang, och Jonas Tannerstad poängterar att Öbo inte är ute efter att uppfinna ny teknik.

– Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion, säger han.

I praktiken består installationen av en mätbox som monteras av en elinstallatör på ungefär en halv arbetsdag. Bredbandsuppkoppling, i Öbos fall genom stadsnätet, är en förutsättning för att dataöverföringen ska fungera. All information levereras till en webbportal.

Installationen gjordes i mitten av december, och Jonas Tannerstad och hans medarbetare arbetar nu på att analysera fastighetens strömförbrukningsmönster för att lista ut vilken signatur som tillhör vilken maskin. I slutet av februari hoppas de ha fått koll på strömförbrukningsmönstret i fastigheten, men redan nu är Jonas Tannerstad övertygad om att tekniken fungerar.

– Vi kan redan nu se att detta är möjligt, och väldigt intressant, säger han.

Ingar Lindholm, Energi & Miljös nyhetsbrev 1/2015

 

Publicerad 20 januari 2015

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.