Fastighets-EKG håller koll på installationerna
Genom att mäta och analysera inkommande fastighetsström, ta ett ”fastighets-EKG”, ska Öbo få full koll på fastighetens installationer. Bolaget har redan lagt in tekniken som en punkt i förfrågningsunderlaget för kommande projekt. Samtidigt tar företaget bort vissa undermätare, som inte längre behövs, ur underlaget. Just nu mäts strömmen sekund för sekund i ett miljonprogramshus i stadsdelen Brickebacken.
– Det här är en av de mer intressanta grejorna på länge. Jag tror väldigt mycket på det själv, säger Jonas Tannerstad, Öbo.
Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion
Han liknar tekniken vid att ta EKG på en byggnad. Genom att samla in mätdata för strömförbrukningen momentant skapas en stor datamängd, som sedan analyseras. Analysmetoden Fast Fourier Transform (FFT) används i många sammanhang, och Jonas Tannerstad poängterar att Öbo inte är ute efter att uppfinna ny teknik.
– Målet är att göra enkla och robusta lösningar som är bra över tid. Den här tekniken tillåter få mätpunkter, och ger möjlighet att upptäcka om delar av installationerna håller på att få försämrad funktion, säger han.
I praktiken består installationen av en mätbox som monteras av en elinstallatör på ungefär en halv arbetsdag. Bredbandsuppkoppling, i Öbos fall genom stadsnätet, är en förutsättning för att dataöverföringen ska fungera. All information levereras till en webbportal.
Installationen gjordes i mitten av december, och Jonas Tannerstad och hans medarbetare arbetar nu på att analysera fastighetens strömförbrukningsmönster för att lista ut vilken signatur som tillhör vilken maskin. I slutet av februari hoppas de ha fått koll på strömförbrukningsmönstret i fastigheten, men redan nu är Jonas Tannerstad övertygad om att tekniken fungerar.
– Vi kan redan nu se att detta är möjligt, och väldigt intressant, säger han.
Ingar Lindholm, Energi & Miljös nyhetsbrev 1/2015