Fabriken i Sääksjärvi värmer duschvattnet
Det finns gott om spillvärme som uppkommer inom industrin. Utmaningen är att på ett kostnadseffektivt sätt överföra den till den plats där den behövs. Ny teknik möjliggör dock energisamarbete mellan industrin och energibolagen. Det visar Kiiltos fabrik i Sääksjärvi och kraftvärmebolaget Lempäälän Lämpö i Finland.
Vid Kiiltos fabrik – där man utvecklar, tillverkar och marknadsför kemiska produkter – produceras rikligt med överskottsenergi som används för uppvärmning av Kiiltos egna fastigheter. Under den varma årstiden finns dock mer värme än vad som täcker det egna behovet. Genom ett energisamarbete med Lempäälän Lämpö används nu denna spillvärme i fjärrvärmenätet.
Energisamarbetet inleddes i september 2022. Under sommaren accelererade produktionen av fjärrvärme ur spillvärme och hittills har 1 100 MWh energi producerats för fjärrvärmenätet. Samtidigt har användningen av naturgas i Sääksjärviområdet minskat med uppskattningsvis 1 000 MWh.
– Sääksjärvis kunder består av hushåll, bostadsbolag och industrier. En villa här använder cirka 18 MWh energi per år, så fördelarna med energiekosystemet är betydande. Under sommaren värms inte bostäderna upp särskilt mycket, men det varma duschvattnet är nu till kundernas glädje koldioxidneutralt, säger Toni Laakso, vd för Lempäälän Lämpö.
Vid Kiiltos fabrik produceras alltså spillvärme av överskottsenergi från de industriella processerna. Till exempel vid tillverkningen av lim är polymerisation en exoterm reaktion som frigör värmeenergi i omgivningen. Tillverkningen av smältlim sker också genom att blandningen värms upp till hög temperatur och kyls ned med vatten i processens efterföljande steg.
Det varma duschvattnet är nu till kundernas glädje koldioxidneutralt
Vid planeringen av ekosystemet upptäckte man att spillvärmetopparna vid Kiiltos fabrik och energianvändningsprofilerna för invånarna och industriföretagen i Sääksjärviområdet sammanföll väsentligt. När invånarna i Sääksjärvi duschar på morgonen är morgonskiftet på Kiiltos fabrik som mest aktivt. På kvällarna sammanfaller också energibehovet och produktionen.
Utmaningen har varit att göra investeringen lönsam för de båda samarbetsparterna. Och genom noggrann planering lyckades man med det. Ekosystemet är dubbelriktat, vilket innebär att Kiilto under den kalla årstiden köper fjärrvärme som produceras med biobaserad energi från Lempäälän Lämpö.
I ett ekosystem där överskottsenergi överförs till närliggande områden finns stora fördelar med energisjälvförsörjning och med att inte behöva flytta värme från en plats till en annan över långa avstånd.