ERFARENHETEN | 24 okt 2018

ERFARENHETEN: Osäker luftkvalitet med FX-system i bostäder

ERFARENHETEN: Osäker luftkvalitet med FX-system i bostäder
Foto: Privat Text: Bengt Bergqvist

För att FX-system för ventilation av flerbostadshus ska fungera och planerat uteluftflöde tas in via uteluftsdonen måste ett kontinuerligt och konstant undertryck kunna upprätthållas i de rum där personer stadigvarande vistas. I praktiken finns det dock flera orsaker till att avsett undertryck inte uppnås. Det menar energikonsulten Bengt Bergqvist.

FX-system är till skillnad mot FTX-system känsliga för störningar. Väljer någon till exempel att sova med fönstret på glänt försvinner undertrycket i lägenheten och övriga rum blir utan ventilation, speciellt om dessa rum har stängd dörr. Det hjälper inte om sovrummet med öppet fönster har stängd dörr; dörrens överluftspringa är tillräckligt stor för att undertrycket ska försvinna i hela lägenheten.
Flerbostadshus med FX-system måste också ha mycket god täthet så att tilluften tas in via uteluftsdon i sovrum och vardagsrum och inte via otätheter. De största otätheterna finns ofta i vardagsrummet eftersom detta har större och fler fönster och kanske även en balkongdörr. Ofta tas tilluften till sovrummet in via en tilluftsradiator med utbytbart filter. Detta filter ska bytas minst en gång per år. Slarvas det med filterbytet kommer filtret att sättas igen och uteluften tas då in via otätheterna istället. Ett flerbostadshus med 30 lägenheter och FX-system kan ha mer än 100 tilluftsfilter jämfört med endast några få i ett FTX-aggregat. Genomförda mätningar i flerbostadshuset med FX-system visar att uteluftflödet i ett sovrum för två personer varierade mellan två och sex liter/sekund för provade driftfall medan luftflödet i FTX-byggnadens sovrum låg relativt konstant vid 10 l/s oavsett fönstervädring i annat rum.
Mätningar av koldioxidhalter i sovrum visar också på högre halter i sovrummet med FX-system jämfört med motsvarande sovrum med FTX-system. Hela rapporten finns här: www.svenskventilation.se/publikation/jamforelse-av-fx-och-ftx-system-for-ventilation-av-flerbostadshus.

Läs hela artikeln i Energi & Miljö nr 10.

Publicerad 24 oktober 2018

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.