Projekt | 16 apr 2022

Energisystem för framtiden

Som ett av få EU-länder har Sverige godkänt lokal energidelning mellan fastigheter i större skala. Detta kan öppna för fler ”smarta stadsdelar” likt de pågående projekten i Örebro och Hammarby sjöstad.

Energisystem för framtiden

Jenny Källmén, projektledare på Örebro kommun, som är en av parterna i projektet Tamarinden, säger:

– Visserligen hade vi varit med och lobbat för en regeländring, men den kom ändå lite som en välkommen överraskning. Det här har definitivt skapat bättre frammarsch i projektet.

Jenny Källmén.

Energi & Miljö har tidigare rap­porterat om Tamarinden, ett bostadsområde under uppbyggnad i Örebro. En hel stadsdel byggs med förmåga till lokal elproduktion, och till att lagra och dela energi mellan husen i så kallad energigemenskap i två lokala nät: ett DC-nät för el och ett lågtempererat (65 grader) fjärrvärmenät.

Detta ska göra bostadsområdet mindre beroende av att köpa el, samtidigt som effektuttagen kan minska och områdets motståndskraft mot strömavbrott ökar.

Tidigare har ellagen förbjudit delning av el över fastighetsgränser för den som inte haft tillstånd, så kal­lad nätkoncession. Men från årsskiftet gäller en ny förordning som ger undantag från detta krav. Interna lågspänningsnät får nu dras mellan byggnader, och el överföras för annans räkning, även av aktörer som inte är rena elnätsbolag.

Serneke finns på plats i Tamarinden.

– Det är en viktig milstolpe för projektet. Nu jobbar vi och våra bygg­aktörer med begäran om bindande besked från Energimarknadsinspektionen, säger Jenny Källmén.

Martin Warneryd är doktorand inom hållbar omställning vid forskningsinstitutet Rise, som projektleder och studerar Tamarindenprojektet. Han ser regeländringen som ett genombrott för utvecklingen av energigemenskaper rent allmänt.

– Det återstår säkert en del arbete med tolkning av de nya reglerna. Men nu är det rent konkret tillåtet att bygga lågspänningskablar mellan olika fastigheter, och jag hoppas det kan leda till att man skapar fler lokala sammankopplade enheter. Många fastighetsägare är väldigt intresserade av detta, säger Martin Warneryd.

Tamarinden består av ungefär 800 bostäder, samt ett antal verksamhetslokaler. De flesta byggnader utrustas med solcellsanläggningar på taken – totalt handlar det om drygt en megawatt installerad kapacitet. Husen förses med batterilager som alltså kopplas ihop i ett lokalt nät.

Tamarindens byggnader tar i förs­ta hand sin el från det lokala systemet, men de ansluts till det omkringliggande nätet och tar automatiskt el utifrån vid behov. Överskott kan även säljas till omkringliggande nät. Detta går via ett växelriktarsystem från den svenska teknikutvecklaren Ferroamp, vilket kopplar samman likströmsnät och växelströmsnät, och styr produktion och konsumtion så att effekttoppar undviks.

Fem byggaktörer deltar i projektet: Magnolia bostad, Serneke, Friendly Building, Fastighets AB Tornet och Örebro bostäder (Öbo). Utöver de gemensamma delningssystemen installerar byggaktörerna sinsemellan olika tekniska lösningar.

I Tamarinden i Örebro ska man reducera, producera, lagra och dela energi i ett lokalt energisystem.

Exempelvis ska Magnolia satsa på värmeåtervinning från spillvatten i sin fastighet, med en lösning från den svenska leverantören Ecoclime. Detta system leder varmt spillvatten från avloppsstammen till en ackumulatortank, där värmeenergin utvinns via en värmeväxlare.

Värmeenergin återförs till fastigheten genom uppvärmning av bostäder och varmvatten, och cirkulerar i ett kretslopp upp till 20 gånger in-
nan den lämnar fastigheten.

Ett annat exempel är Tornets solcellsanläggning, som består av ”kalla solhybrider”: En kombination av solceller och solvärme. Kallt vatten från borrhål i berget leds genom rör på baksidan av solpanelerna, där det kyler dem och därigenom ökar deras verkningsgrad.

Samtidigt värms vattnet upp av panelerna, och går till en värmepump som levererar tappvatten och radiatorvärme. Det värmda vattnet tar dessutom med sig värmeenergi ner i borrhålen, så kallad geolagring.

Därtill får man frikyla som kan förse huset med kalluft.

– Enligt våra förstudier kommer alla byggaktörernas hus att få betydligt lägre energianvändning än vad Boverkets byggregler kräver, säger Jenny Källmén.

Sammanfattningsvis består Tamarindens energisystem alltså av två interna nät för delning av el och värme, solhybrider, ackumulatortankar, spillvattenåtervinning och möjlig värmelagring, samt bergvärme och värmelagring i geolager. Man förbereder även systemet för att kunna koppla in elbilsbatterier, och utnyttja dessa som en ytterligare resurs.

Allt detta ställer förstås krav på samordningen.

– Vi installerar ett nytt och avancerat AI-baserat styrsystem, där vi lämnar traditionella automationslösningar och ersätter det med en teknik som normalt används i industrin, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo.

Med detta ”smarta” system ska man både kunna styra de enskilda husens, och hela stadsdelens, användning på ett smidigare sätt än med konventionella styrsystem.

– Rent konkret kan du tillföra nya funktioner, exempelvis att anpassa den enskilda fastighetens värmeförbrukning eller värmetillförsel efter fluktuationer i hela bostadsområdet, säger Jonas Tannerstad.

De fastigheter som ingår i Tamarindens energigemenskap väntas, enligt en grov skattning, kunna hal­vera effektbehovet och spara närmare 30 procent av elbehovet.

Jonas Tannerstad.

– Och bara AI-delen väntas bidra med 8 till 16 procents minskning på värmesidan, säger Jonas Tannerstad.

Jenny Källmén menar att Tamarinden inte bara blir energieffektivt i sig självt, utan även kommer att kunna vara till nytta för Svenska kraftnät.

– En betydelsefull aspekt av detta är att Tamarindens energisystem kommer att kunna bidra till systemnytta, genom att vid behov gå ner i ö-drift och därigenom avlasta stamnätet, säger hon.

I Tamarinden bygger man alltså ett helt nytt bostadsområde, som inte bara är en slutanvändare av el och värme, utan blir en aktiv del av energisystemet.

– Vad jag vet har det inte gjorts förut, säger Jonas Tannerstad.

Ytterligare en energigemenskap håller dock på att skapas i Hammarby sjöstad i Stockholm. Liksom Tamarinden i Örebro, handlar det här om att binda ihop en hel stadsdel med lokal produktion av solel, batterilager och mikronät med lastbalanserande funktioner.

Men i Hammarby sjöstad rör det sig om ett redan existerande bostadsområde, med befintliga installationer.

Rise projektleder och studerar även denna satsning, som omfattar 672 lägenheter. Martin Warneryd, som har erfarenhet från projekt inom solceller och mikronät utifrån ett innovationssystemsperspektiv, uppger att man nu inventerar för fullt:

– Hur kan energigemenskapen utformas? Vilka befintliga installationer – fläktsystem, laddstolpar, värmepumpar och så vidare – kan byggas in i systemet? Vi tittar även på möjliga nyinstallationer, kanske elektrolysörer och vätgaslagring till exempel. Det finns en mängd olika möjliga vägar, säger Martin Warneryd.

Martin Warneryd.

Precis som Tamarinden, är Hammarby sjöstads energigemenskap vald för att vara skalbar mot stora delar av det svenska fastighetsbeståndet. Ambitionen är att sprida modellen till fler stadsdelar, och även Martin Warneryd pekar på att energigemenskaper kan avlasta elsystemet och hjälpa till med frekvensreglering.

– Det blir ju på marginalen, men det finns ändå potential för en rätt god marginal som kan hjälpa till att bygga framtidens tillgängliga och robusta energisystem. Det kräver dock en rätt stor organisation och samarbete med större aktörer, och där är vi inte ännu. Jag tror man måste hitta gemensamma intressen mellan energigemenskaper och nätbolag, så att nätbolagen ser nyttan med det hela, säger han.

Martin Warneryd betonar dock att det är alltid är svårt att uttala sig om potentialen hos ett nytt fenomen, som energigemenskaper, eftersom ny teknik bedöms utifrån rådande tankesätt.

Han jämför med när järnvägen utvecklades i England på 1800-talet. Pråmskeppare och kanalbolag tog för givet att rälsen skulle byggas längs kanalerna – som utgjorde etablerade transportleder – så att lokomotiven kunde ersätta hästar som dragare av kanalbåtar.

– Men som bekant utvecklades ett helt nytt transportsystem runt järnvägarna. Man måste vara öppen för att nya tekniker kommer att användas på nya sätt, säger Martin Warneryd.

Text och foto: Tommy Harnesk

Publicerad 16 april 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.