KOSTNADSEFFEKTIVT | 13 nov 2021

Energilager i container i Saltsjö-Boo

Energilager i container i Saltsjö-Boo
Alla installatörer samlade framför energilagercontainern i Saltsjö-Boo. Foto: Boo energi

Nacka utanför Stockholm blir fler samtidigt som efterfrågan på el ökar och de boende i området behöver tillgång till än mer eleffekt. Tillsammans med Fortum installerar Boo energi därför nu ett energilager på två megawatt.

TEXT: PETER OLOFSSON

Ett energisystem behöver vara anpassat för att klara timmarna på året då behovet är som störst och kan hjälpa till och täcka upp när efterfrågan på el ökar.

Energilagret som nu installerats ryms i en container. Det består av 6 336 litiumjonbatterier med en effekt på två megawatt, som kan försörja drygt 200 villor under en timme en kall vinterdag. Detta beskriver hur ett energilager av denna storlek kan göra skillnad, menar Boo energi.

– Det energilager som tas i drift innebär en kostnadseffektiv lösning för att möta det växande behovet av eleffekt. Det pågår en utbyggnad av överföringskapaciteten i Stockholmsregionen men det dröjer innan den är på plats. Genom att redan nu investera i ett energilager kan vi bidra till att Saltsjö-Boos positiva utveckling inte motverkas av brist på eleffekt, säger Per Svenningsson, vd på Boo energi.

Detta är en del i arbetet för att klara av kommande effektökningar i den pågående elektrifieringen i samhället när antalet laddbara bilar ökar, samtidigt som hushållen blir fler. Energilagret gör att det går att hålla en fortsatt hög nivå på elleveransen och det är en viktig del för klimatmålen framåt.

– Ett energisystem behöver vara anpassat för att klara timmarna på året då behovet är som störst och kan hjälpa till och täcka upp när efterfrågan på el ökar. Det gör att det nu går att klara av effekttoppar utan att överskrida effektuttaget till det överliggande regionnätet, konstaterar Mats Persson på Fortum.

– När energilagret inte möter upp de lokala behoven kan vi även bidra med reglerkraft till regionen i stort. Det betyder att en investering som den här går att räkna hem relativt fort, samtidigt som det förbättrar leveranssäkerheten för både företag och hushåll, säger Nils-Peter Sundberg, som är elnätschef på Boo energi.

Publicerad 13 november 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.