KOSTNADSEFFEKTIVT | 13 nov 2021

Energilager i container i Saltsjö-Boo

Energilager i container i Saltsjö-Boo
Alla installatörer samlade framför energilagercontainern i Saltsjö-Boo. Foto: Boo energi

Nacka utanför Stockholm blir fler samtidigt som efterfrågan på el ökar och de boende i området behöver tillgång till än mer eleffekt. Tillsammans med Fortum installerar Boo energi därför nu ett energilager på två megawatt.

TEXT: PETER OLOFSSON

Ett energisystem behöver vara anpassat för att klara timmarna på året då behovet är som störst och kan hjälpa till och täcka upp när efterfrågan på el ökar.

Energilagret som nu installerats ryms i en container. Det består av 6 336 litiumjonbatterier med en effekt på två megawatt, som kan försörja drygt 200 villor under en timme en kall vinterdag. Detta beskriver hur ett energilager av denna storlek kan göra skillnad, menar Boo energi.

– Det energilager som tas i drift innebär en kostnadseffektiv lösning för att möta det växande behovet av eleffekt. Det pågår en utbyggnad av överföringskapaciteten i Stockholmsregionen men det dröjer innan den är på plats. Genom att redan nu investera i ett energilager kan vi bidra till att Saltsjö-Boos positiva utveckling inte motverkas av brist på eleffekt, säger Per Svenningsson, vd på Boo energi.

Detta är en del i arbetet för att klara av kommande effektökningar i den pågående elektrifieringen i samhället när antalet laddbara bilar ökar, samtidigt som hushållen blir fler. Energilagret gör att det går att hålla en fortsatt hög nivå på elleveransen och det är en viktig del för klimatmålen framåt.

– Ett energisystem behöver vara anpassat för att klara timmarna på året då behovet är som störst och kan hjälpa till och täcka upp när efterfrågan på el ökar. Det gör att det nu går att klara av effekttoppar utan att överskrida effektuttaget till det överliggande regionnätet, konstaterar Mats Persson på Fortum.

– När energilagret inte möter upp de lokala behoven kan vi även bidra med reglerkraft till regionen i stort. Det betyder att en investering som den här går att räkna hem relativt fort, samtidigt som det förbättrar leveranssäkerheten för både företag och hushåll, säger Nils-Peter Sundberg, som är elnätschef på Boo energi.

Publicerad 13 november 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.