Elpriser | 19 sep 2022

”Energieffektivisering ger snabbt sänkta elpriser”

– Energieffektivisering är det i särklass snabbaste sättet att få ner elpriserna i Europa och södra Sverige. Om hela Europa skulle minska efterfrågan på el med fem procent skulle priserna i elområde 3 vara på ungefär samma nivå som hösten 2021, alltså före Rysslands invasion av Ukraina, menar Markus Wråke, vd på Energi­forsk.

”Energieffektivisering ger snabbt sänkta elpriser”
Energieffektivisering ger störst effekt, visar en studie från Energiforsk. Bild från ETC Byggs klimatpositiva hus i Västerås. Foto: Jan Tove

Det är analytiker och forskare från Ea Energy Analyses, Energy Modelling Lab och Profu som utfört studien åt Energiforsk. Studien simulerar hur elpriserna i Europa mest effektivt kan sänkas de närmaste tre åren. Bakgrunden är energikrisen med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Studien omfattar elpriserna på den nordiska elmarknaden och 14 andra europeiska länder, inklusive bland andra Tyskland, Storbritannien och de baltiska staterna.

Markus Wråke, Energiforsk. Foto; Energiforsk

Slutsatsen är att energieffek­tivisering skulle minska el-
priserna snabbast och mest. Under 2022 skulle elpriserna i elområde 3 (Mellansverige) minska med nästan en tredjedel och med cirka 40 procent till 2025, jämfört med om ingen effektivisering görs.

Ökad elproduktion från kol, olja och befintlig kärnkraft skulle bara ha marginella effekter på elpriset i elområde 3. Också ett trefaldigande av sol- och vindkraft skulle ha mindre påverkan på elpriset jämfört med energieffektivisering.

– Energieffektivisering är det som ger störst effekt och får snabbast genomslag. Studien bekräftar att Sverige och Europa behöver bli mer noga med hur och när vi använder el, att vi använder den så klokt som möjligt och att vi inte använder mer än vi behöver, säger Markus Wråke.

I skrivande stund uppdateras analyserna och en fullständig rapport av studien publiceras 15 september på energiforsk.se.

Publicerad 19 september 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.