Energicentralen är Karolinskas hjärta

När Nya Karolinska står klart ska byggnaderna bindas samman av kilometerlånga kulvertar. Där transporteras allt från värme till mat till patienterna. Sjukhusets värmebehov ska till 90 procent täckas av ett borrhålslager.

Febril aktivitet råder inne i vaktreceptionen där besökare i flygande fläng skrivs in till den stora byggarbetsplatsen vid Solnavägen. Här arbetar för närvarande ungefär 1 500 personer och besökarintresset är stort. Bara arbetet med de tekniska installationerna involverar runt 450 personer. Att leta sig fram till entrén är lite som att vandra i en labyrint. Efter att ha passerat det nya parkeringshuset och rundat byggnaden för thoraxmedicin följer en promenad på en smal och slingrande gångbana mellan höga staket. Till slut mynnar banan ut i den lilla plats vid Karolinska sjukhusets parkområde där entrén ligger. Först när Energi & Miljös reporter och fotograf tagit på hjälm, glasögon, skor med stålhätta, läderhandskar och gul reflexväst får vi gå vidare. Skanska, som bygger det nya universitetssjukhuset, är noga med säkerheten.

Besöket till den gigantiska energicentralen, som nyligen tagits i drift, börjar i bottenvåningen på det nya p-huset. Härifrån kommer de förarlösa truckar som ska transportera mat, sterilinstrument för operationer och annat som behövs i sjukhuset att utgå. När sjukhuset är färdigbyggt ska här finnas 30 så kallade AGV:er (automatic guide vehicles).
– Personalen knappar bara in i en dator vad de behöver och sedan går signaler ut till AGV:erna om vad de ska hämta och vart de ska åka, berättar Anders Wiklund, projekteringsansvarig hos Skanska. Truckarna åker från p-huset genom en lång, underjordisk kulvert och upp i särskilda hissar till avdelningarna. Om någon människa råkar stå i vägen stannar trucken och talar om att personen ska flytta på sig.

Det hela blir möjligt tack vare ett avancerat styrsystem som bland annat ser till att hissarna automatiskt förstår när dörrar ska öppnas och stängas och vilken våning AGV:n ska till. Truckarna är förprogrammerade, så att de kan känna igen konturer och förstå var de är. På stora öppna ytor får de hjälp att orientera sig av uppmonterade reflektorer.
– De kommer att jobba hela tiden. Svåraste tidpunkten för dem blir mitt på dagen när runt 800 patienter ska ha mat samtidigt, säger Göran Dalaryd som är handläggande konsult från Sweco och ÅF. Ett rörpostsystem ska också hjälpa till att effektivisera organisationen i det nya sjukhuset. Via cirka 130 rörpoststationer ska det gå att skicka exempelvis blodprover och dokument till alla olika delar av sjukhuset. Intill parkeringshuset ligger teknikbyggnaden som ska förse hela universitetssjukhuset och ett nytt forskningslaboratorium med el, värme, kyla, vatten och medicinska gaser. Energicentralen upptar en stor del av byggnaden, men här finns också driftorganisationens kontor. Intrimning pågår av anläggningen som inryms i ett åtta våningar högt hus.

Projektet Nya Karolinska Solna, NKS, har höga energikrav. Enligt projekteringen ska energianvändningen bli 74 kWh/kvm, år för köpt fastighetsenergi, vilket är ungefär hälften av BBR:s krav. Skanska och Stockholms läns landsting, SLL, har gemensamt bestämt att det nya sjukhuset ska uppfylla miljöcertifieringarna Miljöbyggnad nivå guld och Leed. Godkännandet förväntas komma för de första faserna av bygget, när de är klara i juni 2016. En viktig grundpelare för att klara detta är borrhålslagret under sjukhusområdet. Hittills är cirka 145 hål borrade och de flesta går ner till 220 meters djup. Totalt ska det bli 170 hål, för att garantera kapaciteten för värme och kyla. Borrhålslagrets anslutningar ligger i en egen kulvert under p-huset där svarta rör innehållande alkohol går ner i marken. Grundprincipen för borrhålslagret är att kyla kan tas ut sommartid och värme vintertid. Men det finns också möjligheter att till exempel ladda lagret med extra kyla när det är kallt ute.
– Det är ganska komplext hur vi använder lagret och exakt hur energibalansen blir vet vi inte än. De simuleringar vi har gjort bygger på antaganden och tester. Balansen kommer också att bero av vilken medicinteknisk utrustning som köps in, säger Anders Wiklund.

Målet är ändåcirka 90 procent av sjukhusets värmebehov och 80 procent av kylbehovet kyla som är framdragna till teknikbyggnaden. Denna värme och kyla kommer att användas som spets vid effekttoppar, och för redundans om värmepumparna går sönder.
– Vi vill använda vår gratisenergi så långt det går och köpa så lite värme och kyla som möjligt, säger Anders Wiklund.

För att komma från borrhålslagret till energicentralen går vi genom den långa huvudkulverten, som totalt är 1,3 kilometer lång och två våningar hög. Utöver AGV-transporter sker här matningen av el, värme, kyla, vatten och medicinska gaser samt transport av sopor i ett sopsugsrör. I själva verket finns här två identiska kulvertar som utgår från teknikbyggnaden som ett U åt två håll till sjukhuset. I vardera kulverten kan all matning och alla transporter göras åt två håll. Om det blir problem i den ena kulverten går det att skicka 100 procent av allt som behövs genom den andra. – Det här ska vara det robusta sjukhuset, så vi har mycket redundans och backuper. Vid ett fel ska det snabbt gå att ordna en ny försörjning, säger Lars Muhola, projekteringsledare hos Skanska. Att gå längs de till synes oändliga rören i den underjordiska kulverten är som att vandra i en grotta. De höga, gråa betongväggarna är nästan helt täckta av rör. Belysningen är dämpad och innetemperaturen behagligt sval. Efter 5 till 10 minuters promenad är vi framme vid centralen för värme och kyla, i energicentralens källarvåning. Här kommer fjärrvärmen och -kylan in när den behövs. Några klarröda expansionskärl för tryckutjämning piffar upp rummet, som annars präglas av aluminiumgråa och svarta rör från golv till tak. I skuggorna mellan rören skymtar några enorma värmeväxlare. Det surrande ljudet gör att vi får höja rösterna när vi pratar.
– Här växlas värme och kyla från allt – frikyla, inneluft, kylmedelskylare och borrhål, säger Lars Muhola. Han berättar också att båda värmesystemen i kulvertarna nu är igång, men att intrimningen pågår. Bland annat körs alla pumpar för fullt för att få ut luft ur borrhålen.
– När vi hade kört pumparna i en vecka fick vi fylla på nästan två kubikmeter sprit i systemet på grund av luftfickorna, säger Lars Muhola.

Längre in i lokalen sitter två män framåtlutade över ett par bärbara datorer. Männen är driftsättare från Siemens och arbetar med att programmera styrsystemet med alla ingående apparatskåp, kylcentraler, med mera. Det är ett digert arbete, inte minst att kolla alla komponenter, givare och ventiler. En vanlig energicentral har tre eller fyra driftfall, men här handlar det om 17 olika driftfall. Allt är byggt utifrån en 3D-modell och sedan prefabricerat och monterat på plats.
– Det är nytt och komplext för alla, så den stora utmaningen har varit att få ihop allt. Förstå hur driftfallen ska vara, hur man ska programmera och var växlingarna ska ske, så att inte allt stannar, säger Lars Muhola. – Flödesschemat var ju enkelt, brukar jag säga, tillägger han och skrattar lite. Kraven på alla givare är höga. De ska ha en precision på 0,1 graders nivå. För vissa funktioner kan det finnas så mycket som åtta givare, för att få ett bra medelvärde och maximalt utnyttjande av energin.

De kombinerade värmepumparna och kylmaskinerna står i en annan lokal två våningar upp i teknikbyggnaden. Vid dagen för besöket pågår fyllning av ammoniak, så inga utomstående släpps in där. Men de ansvariga för vvs-installationerna är stolta över de stora och avancerade maskinerna som bara finns att köpa hos några få leverantörer i världen.
– De är en av de stora finesser som gör att sjukhuset kan använda både sin egen värme och kyla året runt, säger Anders Wiklund.  Precis som datacentraler avger sjukhus en hel del värme även på vintern, på grund av all medicinsk utrustning som används. Värmeenergin kan omvandlas i de seriekopplade värmepumparna, som då värmer på den varma sidan och kyler på den kalla sidan. Det blir en sorts turboeffekt som ger maskinerna extra hög verkningsgrad. Vid en utgående temperatur om -2 °C på kalla sidan och 50 °C på varma sidan fås en COP på 4,2. Om utgående temperatur på varma sidan är 66 grader blir COP 3,7. Det kan ses som ett sorts minimum, eftersom värmepumparna i de allra flesta fall kommer att arbeta med gynnsammare temperaturer. Värme från elutrustning, tryckluftskompressorer, kylmedelskylare, luftbehandlingssystem, borrhål och reservkraftsdieslar (om de används) tas tillvara i flera olika värmeåtervinningssystem. Däremot görs ingen värmeåtervinning från gråvatten. Det är lätt att villa bort sig, både fysiskt och mentalt, i de långa kulvertarna och bland alla maskiner som finns på energicentralens åtta våningsplan. Ett överordnat styrsystem ska därför hjälpa driftorganisationen att hålla ordning på allt. Scada-systemet ger överblick över helheten och möjlighet att söka detaljerad information från de olika delsystemen med hjälp av 15 scenarier. Det kan till exempel handla om logistiksystem, system för brand, dörrkontroll eller medicinska gaser. Systemet hjälper också till med prioriteringar.
– Om man får ett larm från en hiss om att den har stannat, så är det något som måste åtgärdas snabbt. Det får man i klartext. Om det däremot är ett larm om att en AGV har stannat, så är det inte lika viktigt. Då får man info om att gå in i ett undersystem och kolla vidare, säger Anders Wiklund.

Hela bygget av det nya universitetssjukhuset med tillhörande forskningslabb ska vara klart 2017. Några år senare kommer facit på vilken utdelning alla ansträngningar har gett.

 

Text Marie Granmar, Energi & Miljö nr 3/2014 sidan 18-23

 

FAKTA: NKS Energicentral Energicentralen ligger inrymd i en egen, 14 000 kvadratmeter stor, teknikbyggnad med åtta våningsplan. I bottenplanet finns utrustningen för värme- och kylproduktion. En trappa upp ligger elrum och ställverk. På våning 3, markplanet, finns värmepumparna och driftorganisationens kontor. På fjärde våningen ligger elrum för reservkraften, och på våningen ovanför kylutrustning och ställverk. Plan 6 inhyser 10 dieselmotorer för reservkraft, som på sikt ska bli 16 stycken. På plan 7 finns ljuddämpare och avgasrening för dieslarna. Högst upp, på takvåningen, finns kylmedelskylare som släpper ut värmeöverskott sommartid och tar in frikyla när det är under åtta grader ute. Fakta Nya Karolinska Solna Med sin budget på 14,5 miljarder kronor är byggprojektet Nya Karolinska Solna, NKS, ett av de största i Sverige och byggföretaget Skanska:s största projekt någonsin. Projektet genomförs i samarbete med brittiska investeringsfonden Innisfree och är ett exempel på så kallad offentlig-privat samverkan, OPS. Grunden är ett långsiktigt avtal mellan den offentliga sektorn som är beställare och en privat part som blir utförare. När det gäller Nya Karolinska Solna kommer Skanska och Innisfree att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till 2040. Bygget vid Solnavägen norr om Stockholm, mellan nuvarande Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet, startade 2010 och ska vara klart 2017. Totalt byggs 330 000 kvadratmeter (BTA) nytt sjukhus som när det är klart bland annat kommer att ha 630 dygnet-runt-vårdplatser, 100 dagvårdplatser, 36 operationssalar, 66 pre-/postoprum, åtta strålbehandlingsrum och 168 mottagningsrum.

 

 

Publicerad 14 april 2014

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

 
  • Tobias Berge  (bilden) är ny vd för Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Renergy. Han kommer från Sweco där han var regionchef för Hållbara byggnader och efterträder Per-Erik Nilsson som har blivit senior rådgivare i företaget.
  • Björn Wettervik är ny branschexpert vvs på Installatörsföretagen. Han kommer från Intec Uppsala där han var sektionschef vvs.
  • Thomas Jansson är ny filialchef för ventilation på Bravida i Uppsala. Han kommer från Caverion i samma stad där han var avdelningschef ventilation.
  • Andreas Helgesson är ny chef för affärsenheten Installation på Sweco och ingår i ledningsgruppen för division Buildings. Han kommer från WSP där han var regionchef för byggnader och fastigheter.
  • Tuba Cicek är ny filialchef i Uppsala på VVS-Montörerna. Hon var tidigare entreprenadchef på Umia i samma stad.
  • Robert Lövgren är ny försäljningsdirektör på Camfil Svenska AB. Han var tidigare försäljningschef. Johan Valfridsson är ny innesäljare i Kalmar. Han kommer från samma roll på Bevego.
  • Gunnar Linder är ny senior marknadschef inom Buildings, Industry & Architecture på Cowi. Han kommer från egen konsultverksamhet.
  • Fredrik Allthin är ny vd för Assemblin Caverion i Sverige. Han var tidigare vd för Assemblin el.
  • Jimmy Bodbacka är ny energi- och klimatrådgivare i Uppsala. Han kommer från Enköpings kommun där han var energiingenjör.
  • Johan Schildt är ny vd för Chtech, som han har grundat. Han kommer från Enwell där han var avdelningschef fastighet i Stockholm.
  • Stix Michael Johansson är ny kategoriansvarig ventilation på Comfort. Han kommer från Klarpris Sverige där han var partneransvarig.
  • Vilhelm Gustavsson är ny kalkylator för rörinfodring på Serwent i Västerås. Han kommer från PE Teknik & Arkitektur i Eskilstuna, där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Engström är ny chef för affärsområdet Värme & Kyla på Luleå Energi. Han kommer från Stegra där han var chef för globala tjänster och efterträder Magnus Johansson som har blivit projektchef för Framtidens energi.
  • Johan Arthursson är ny avdelningschef på Bravida vs i Karlskrona. Han var tidigare tillförordnad på posten och dessförinnan servicechef.
  • Frans Östlund är ny säljare i Umeå. Han kommer från Caverion där han var distriktschef.
  • Jimmie Blomqvist-Rosenberg är ny kontorsansvarig entreprenadchef hos GK Sverige i Norrköping. Han kommer från Region Sörmland där han var första linjechef för verksamhetsservice.
  • Samuel Backman är ny vvs-specialist för projektering på Fortifikationsverket i Eskilstuna. Han kommer från Ramboll i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Robin Nilsson är ny säljare i Kramfors/Piteå på IV Produkt. Han kommer från Storfors plåt där han var arbetsledare.
  • Jesper Sollenstedt är ny projektledare på VS Contractor AB i Stockholm. Han kommer från Klimatrör där han var vs-kalkylator.
  • Bo Wahlund är ny vvs-konsult på Värmex. Han kommer från utbildning.
  • Jonas Larsson är ny vd för Bjerking. Han var tidigare vd för verksamheten som Sitowise driver i Sverige.
  • Ramona Moshfegh är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från Sitowise där hon var vvs-konstruktör.
  • Jimmy Hildinggren är ny vd för Rörmontering Kristianstad. Han kommer från Assemblin i samma stad där han var filialchef.
  • Lars-Johan Kleregård, Rickard Honkanen och Tommie Erlandsson är nya projektledare på IVAB Sprinklers filial i Örebro. Honkanen och Erlandsson kommer från Assemblin sprinkler där de var servicechef respektive projektledare.
  • Viktor Leuba är ny uppdragsansvarig på Forell vvs-ingenjörer i Nyköping. Han kommer från WSP i Eskilstuna där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Pernmatt är ny produktionschef på Veitech och ansvarig för företagets satsning i Malmö/Lund/Helsingborg. Han kommer från Serneke Sverige där han var teknikchef.
  • Khalil Hassan är ny vvs- och sprinkleringenjör på Norconsult i Västerås. Han kommer från Bengt Dahlgren i Stockholm där han var sprinkleringenjör.
  • Erik Hedström är ny vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från Ramboll i Nyköping där han var handläggare vvs- och energiteknik. Johan Berg är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från WSP där han var handläggande vvs-konstruktör.
  • Claes Thor är ny säljare på Flexits distrikt syd. Han kommer från Acetec där han var utesäljare.
  • Lars Sjögren, Robin Hämälä och Robin Larsen är nya tekniska säljare på Mitsubishi Electric. Sjögren kommer från Engi där han var energikonsult, Hämälä från Francks kylindustri där han var projektledare och Larsen från Assemblin där han var kyltekniker. Christian Persson är ny teknisk support. Han kommer från samma roll på Samsung.
  • Andreas Johansson är ny avdelningsansvarig för ventilation på Instatech. Han kommer från LH Ventteknik där han var arbetsledare.
  • Stefan Gustafsson Ledell är ny forsknings- och utvecklingschef på Esbe. Han kommer från vd-posten på Cotec Labs.
  • Niklas Gustavsson är ny vvs-konsult på Wikström i Falkenberg. Han kommer från Vattenfall.
  • Juan Manuel Coria är ny handläggare för vvs på Afry i Stockholm. Han kommer från Ramboll där han var vvs-konsult.
  • Joacim Lindström är ny projektledare och säljare inom VA på Malthe Winje. Han kommer från Kungälvs kommun där han var enhetschef för VA-drift, VA-anläggningar och ledningsnät.
  • Martin Malmström är ny distriktssäljare för östra Skåne på Carpings. Han kommer från en säljroll på Oso Hotwater.
  • Tim Svensson blir företagsledare för Erlandsson & Berghs som bildas när Erlandssons VVS & Fastighetsservice och Berghs rörteknik fusioneras under våren. Han kommer från den egna verksamheten Rör-Janne Svensson som han fortsätter att driva parallellt.
   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.