Vem bygger Sveriges största passivhus?

Kampen om titeln Sveriges största passivhus hårdnar. Först ut var Region Skåne med Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Nu har Einar Mattsson tagit upp handsken med ett bostadshus i Stockholm.

100819-Gatuvy

Brf Gladan kan bli Sveriges största passivhus med sina 14 000 kvadratmeter. Illustration: Einar Mattsson AB

Att bygga lufttätt och energisnålt kan ses som en sport – att bygga stort och energisnålt är i så fall en ny delgren. Nyligen presenterade bygg- och fastighetsbolaget Einar Mattsson ett passivhusprojekt i Stockholm som enligt deras utsago ska vara störst i Sverige. Byggnaden, som ska uppföras på Kungsholmen i centrala Stockholm, ska rymma knappt 190 bostadsrättslägenheter. - Det blir 14 500 kvm Atemp och byggstarten är i höst, det ska vara klart 2015, säger Oscar Charpentier, projektledare på Einar Mattsson Projekt AB. Med 14 500 kvadratmeter bräcker projektet Region Skånes Rättspsykiatriskt Centrum, som ska uppföras i Trelleborg. Den byggnaden får 12 700 kvm Atemp när den står klar. Projektledare Mattias Wallin, Regionservice, skrattar gott när han hör om Stockholmsprojektet. - Oj, blir den större, då får vi bygga ut. Det blir dyrt! skojar han.

Tills vidare överträffar det skånska projektet stockholmsprojektet i energisnålhet. 25 kWh/kvm,år ska gå åt på Rättspsykiatriskt Centrum, medan Einar Mattsson räknar med en energianvändning enligt BBR på 49 kWh/kvm,år.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 6/7 2013 sidan 14

Annons

Kommentarer

ÄR DET INTE MYCKET SNACK NU?
Och ganska lite verkstad? Hur många optimistiska pressreleaser har vi inte sett genom åren?
Och hur många utvärderingar?

För hur är det - egentligen? Finns det ett endaste VERIFIERAT passivhus i Sverige? Inte mig veterligen, i alla fall...