Värmländsk Willy tävlade med bergvärmelösning

Annons

Willy Ociansson, värmländsk innovatör och krönikör i Energi & Miljö, lyckades vinna tävlingen City Challenge Tour i Karlstad och därigenom kvalificera sig till finalen i innovationstävlingen Globe forum med sin och kompanjonen Fredrik Stenwreths uppfinning Energybooster.

Sju innovationer från olika länder tävlade vid den stora finalen i Stockholm 28-29 april.
Tävlingen arrangeras av industrisammanslutningen Stål & Verkstad inom ramen för interregprojektet FEM (FEM - Förnybar energi, Energieffektivisering och Miljö), samt Globe Forum.
"Borrhålsbooster” kan enkelt beskrivas som att den med hjälp av luftbubblor rör om i grundvattnet i en djupborrad energibrunn för att därigenom påskynda energitransporten mellan bergvägg och kollektorslang med samma enkla princip som gör att kaffet kallnar fortare om man rör om med en sked i koppen. Borrhålsboostern sägs reducera antalet borrhålsmetrar med bibehållen effekt och ge en kostnadseffektivare anläggning. Tekniken kan också möjliggöra ett ökat framtida effektuttag.
- Även om vi inte vann finalen fick vi uppmärksamhet för vår uppfinning som trots blygsam marknadsföring rönt ett stort intresse hos flera viktiga aktörer, konstaterar Willy Ociansson.

Av Mark Kretz, Energi & Miljö 5/2010 sidan 9

Annons

Kommentarer

Willy Ociansson ansluter sig till en exklusiv skara tillsammans med Per Fahlén. Förtiga sanningen när den blir pinsam! Willy skriver som sagt krönikor i energi&miljö därför skickade jag följande kommentar som Willy inte bevärdigar sig med att svara på!

Mr cleantech raljerar över okunskapen och så blir han själv ett offer för sin okunskap! Så synd!

Kattgluggarna skall ju täppas till på hösten och öppnas på våren! Jag vill särskilt betona just begreppet "kattglugg"! De finns ju bara i gamla hus! Jag skickar två fina bilder på dem!(Bifogas ej här)

I nya hus finns det ju inga "kattgluggar"! Det finns bara ventilationsöppningar till krypgrunden som försetts med finmaskigt galler. Och det är väl ingen villaägare som rör dessa öppningar överhuvudtaget? På mitt eget hus har jag dock täppt till "öppningarna" eftersom jag har "varmluftskällare"!