Treåringar fick lektion i energi

Annons
ENERGI

Även 3-åringar kan lära sig vad energi är. Det vet Bengt Linné, energi- och miljösakkunnig hos Bengt Dahlgren, som genomfört en energiutbildning på Löddenässkolan i skånska Lomma.

Energiutbildningen av skolpersonal och elever, 3 till 12 år, genomfördes i samband med att 70-talsskolan Green Building-certifierades. Varför är det viktigt att energiutbilda småbarn?
- Det är viktigt att lära sig förstå hur allt hänger ihop, hur energi påverkar vårt jordklot. Då kan man enklare bygga på kunskaperna senare. Det blir mer naturligt då.

Hur gick det till?
- Utbildningsmaterialet för de minsta barnen bestod enbart av bilder. Till exempel på en jordglob och en termometer. När temperaturen ökar – vad händer då? Jo, då blir det jobbigt för isbjörnen i ishavet. Men vad händer om man sparar energi? Då blir temperaturen bättre och isbjörnsfamiljen kan ligga och vila sig på isen. Hela utbildningen tog 20 minuter.

Vad fick de äldre barnen, 6-12 år, lära sig?
- Bland annat vad en kilowattimme är. Det kan symboliseras av en bil som dras upp i Eiffeltornet. Barnen fick sedan pröva att själva dra upp olika saker, och upptäcka hur många barn som behövdes för att orka. De fick också lära sig att räkna ut hur många kläder som krävs för att inte frysa i ett rum. Och varför det behövs mer kläder på vintern än på sommaren, fast det är samma temperatur i rummet.

Vad kan det här betyda för energianvändningen i skolan?
- Det är viktigt att förstå vad var och en kan påverka. Om du fryser – klä på dig! Även lärarna energiutbildades med fokus på inneklimat. Vad det kommer att innebära i faktiska energisiffror vet vi inte riktigt än.

Blir det en fortsättning?
- Lomma kommun har sagt att de vill fortsätta med det här på sina övriga skolor.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 10/2014 sidan 10

 

Annons