Tre frågor till…

Annons

Jonas Tannerstad, teknikansvarig el/tele, styr och regler, hos Örebrobostäder och ny krönikör i Energi & Miljö.

Vem är du? - Jag är en utvecklingsingenjör från industrin som hamnat i fastighetsbranschen. I industrin arbetade jag huvudsakligen med servomotordrifter och robotar. Skillnaden mellan branscherna är att fastighetsbranschen har ett mer konservativt sätt att ta till sig ny teknik. Den kan lära sig från industrin att i större utsträckning försöka hitta den enklaste lösningen, till exempel genom att automatisera.Förutom den civila karriären har jag ett gällande beredskapskontrakt med Flygvapnet. Har också en familj med tre söner som är huvudprioritet i livet.

 Vilken är den viktigaste frågan för fastighetsbranschen under 2011? - Branschen måste mäta mer (med enkel teknik) och visualisera mer med bilder och filmer. Exempelvis måste man bli bättre på individuella mätningar i delar av fastigheter av el, vatten och värme. När man vet mer kan man lättare göra rätt prioriteringar för energibesparingar.

Du har tidigare sagt att du ska äta upp din australiska akubrahatt om inte Örebrobostäder lyckas nå sina energisparmål till år 2015. Ni har redan minskat energianvändningen en hel del.

jonashatt_02web.jpg

Jonas australiska akubrahatt har blivit en snackis i energisparkretsar. Hatten har en omkrets på 108 cm som motsvarar 14,6 gigawattimmar, vilket blir 0,135 GWh/cm. Foto: Magnus Westerborn  

Hur mycket av hatten återstår att äta upp nu? - Ungefär halva hatten finns kvar. Vi ska spara 14,6 gigawattimmar el till 2015 och har hittills sparat 7,3 gigawatt sedan maj 2009. Ännu så länge är vi i fas med vår plan, men det är ändå lite nervöst. Det gäller att åtgärderna blir av som planerat. Vi tar stora grepp och byter exempelvis belysning i ett helt område eller 100 motorvärmare samtidigt.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1 2011 sid 12  

Annons