Större än Danmark...

Annons

När planet äntligen vände nosen nedåt och skar genom molnen började det lilla barnet i stolen framför att livas till ordentligt. Han hade hållit igång bra under hela resan, gjort allt för att väcka sin sovande mamma och kämpat på för att vi andra också skulle veta exakt vad han ville.

Men nu hände det äntligen saker. Det evighetslånga molntäcket var borta och under oss sträckte Chicago ut sig, glittrande som en julgran med långa, raka linjer av gatljus bort mot horisonten. Pojken var (nästan) förstummad.

- Mor, sade han på danska.

- Mor, det är större än Danmark!

...eller inte

Tack vare danska vänner till Energi- och Miljötekniska Föreningen (eller Swedvac som vi heter här borta) fick jag en bra start på Ashrae. En vänlig man visade mig runt och introducerade mig hos resten av den danska ”kolonin”. Plötsligt kändes det att jag var ganska ensam som svensk. Danskarna var vana vid Ashrae-mingel och en broschyr om Cold Climate-konferensen på Grönland stacks snart i min hand. Dit ska man åka, var de överens om, om man bara har sponsring för resan. Jag tittade på broschyren, full med bilder av en snöig och kall värld. Grönland hade han nog glömt bort, pojken på flyget. Visst är Chicago stort - fem miljoner invånare - men till ytan har det ingen chans. Danmark vinner stort.

Annons