Radiatorer inspirerade till nytt musikstycke

Annons

Installationsbranschen gör sitt intåg i kultursfären. Först var det avloppsrörs-musik på melodifestivalen. Nu rapporteras om ett nyskrivet verk för symfoniorkester och två radiatorer.

Southern Maine Symphony Orkestra har uruppfört verket “The Lost Art of Steam Heating”, ett verk av kompositören och läraren Travis M Ramsey för orkester och två radiatorer.
Förutom Ramseys verk ingick bland annat Mussorgskys “Tavlor på en utställning” i programmet.
“The lost Art of Steam Heating” är ett sjuminuters-stycke inspirerat av det gamla hus som Ramsey och hans fru köpte i Massachussets för några år sedan.
- Vi vaknade upp många nätter till det lustiga ljudet som kom från de gamla radiatorerna – ångströmmen väste som trasiga tekokare, rören slog tillräckligt för att skaka golvet och pannan av 1937 års modell röt som en lejoninna, förklarar Ramsey tillkomsten av musikstycket för Sun Journal i Maine, USA.
Stycket har framförts av en vanlig symfoniorkester, kombinerad med de mer udda instrumenten två gamla radiatorer och det inspelade ljudet av ett lejon som vrålar.
Enligt Ramsey ska varje radiator bli spelad med en liten metallhammare. Slagverkaren ska kunna identifiera tre ställen på varje radiator, den höga tonen får man fram genom att slå på radiatorns ovansida, och den låga tonen får man fram genom att slå på sidan. En mer avslagen, död, ton får man genom att slå på ventilen eller tilloppsröret.
Verkets titel “The Lost Art of Steam Heating” har tonsättaren tagit från boken med samma titel, skriven av den Dan Holohan, som är värmetekniker och vvs-konsult, och driver hemsidan www.heatinghelp.com.

Mark Kretz,
Energi & Miljö 3/10

Annons