Petra Wadström: ”Vill minska lidande och problem”

4 frågor om vattenrening till Petra Wadström, konstnär och utbildad forskningsassistent i biokemi. Hon får årets Polhemspris för sin uppfinning av Solvatten som renar vatten med hjälp av solens värme och UV-strålning. Solvatten väger 2,5 kilo och är utformad som en plastdunk som viks ut som en bok mot solen.

Varför utvecklade du vattenrenaren Solvatten?
- Att ha möjligheten att minska lidande och problem som finns i världen är en stor drivkraft. Det här är ett enkelt verktyg som familjer kan använda och där resultaten är tydligt mätbara. Hittills har 80 000 människor i 20 länder fått rent dricksvatten tack vare uppfinningen. I ett område i Mali har dödliga diarrésjukdomar bland barn minskat med 60 procent, enligt FN.

Hur känns det att få Polhemspriset, som är en av Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelser?
- Det är jättestort och jag är jätteglad! Det hjälper förstås också företaget Solvatten att komma vidare ut i världen.

Kan vattenrenaren användas i Sverige?
- Ja, absolut! Vi använder den sedan länge på vårt sommarställe där vi inte har el och brunnens vatten inte är av så bra kvalitet. En gång tog vi också med den på en resa till Thailand.

Hur ska du använda prispengarna?
- Det är inte riktigt bestämt ännu, men förhoppningen är att få mer tid till forskning och utveckling av nya lösningar. Idéer finns till enkla toaletter som förbättrar toabesöken för människor och ger en positiv användning, till exempel samlar upp urin som kan användas på rosodlingar.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 11/2013 sidan 10

 

Annons

Kommentarer

Man blir glad av att få läsa om en sådan nyhet! Stimulerande!

Det skulle vara intressant att få litet kapacitetsuppgifter. Hur många liter kan renas i timmen el.dyl.? Hur starkt solljus måste det vara etcetera!

Mer fakta om Solvatten finns här: http://www.solvatten.se/using-solvatten/faq/

Reningskapaciteten är 10 liter och när solen skiner tar det 2 till 4 timmar att rena vattnet. På mycket soliga platser ska det gå att rena 3x10 liter per dag.

Underbart! Tack för upplysningen! Det betyder att ca 10 personer kan få sitt dricksvatten tryggat per dag?! Eller några färre i riktigt varmt klimat.

Ja, per plastdunk.