Nya energikrav kan ge sämre fläktar

Hallå där Mikael Lönnberg, FoU-ingenjör och labchef på Systemair och deltagare i Lot6-arbetet…

Vad är Lot 6?
- Det är den del av Ekodesignkraven som rör energikrav för fläktar och luftkonditionering. Nu pågår en konsultstudie, så kallad preparation studies. Studien ska vara klar i mars/april och sedan tar det gissningsvis ett år innan det finns färdiga ekodesignkrav.
 

Vilka delar i detta är intressantast?
- Jag är ju inriktad på fläktar, och frågan är hur man ska mäta deras prestanda, om man ska använda SFP eller verkningsgrad. Jag jobbar för krav på SFP. Anges verkningsgrad, som den tyska industrin vill, så handlar det om toppverkningsgrad vid ett visst tryck. Det kan leda till att man peakar fläktens verkningsgrad vid ett tryck där fläkten normalt inte används, och om kraven är hårda kan det innebära att verkningsgraden i övrigt blir sämre.

Hur går det?
- De båda branschorganisationerna Eurovent och Evia skulle enas om ett förslag, och då kom vi från Norden och sade att SFP var bättre. Nu har de nordiska branschorganisationerna gått ihop och skrivit ett brev till konsulterna där vi argumenterar för SFP. Jag tror att Bryssel kanske är mer mottagliga för SFP än den tyska ventilationsbranschen.

Vilket kan resultatet bli om ekodesigndirektivet bygger på verkningsgrad och inte SFP?
- Det kan bli så att vi inte spar energi utan att fläktarna kanske till och med blir sämre.

Av Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 10

Annons