Morgonpigga kräver mer ljus

Kvällsmänniskor önskar mindre ljus – men anser sig också vara tröttare än morgonmänniskor.

32 personer har undersökts i en studie från Tekniska universitetet i Prag. 16 av försökspersonerna var utpräglade morgonmänniskor och 16 typiska nattugglor. Forskarna studerade personernas behov av ljus under 16 timmar med start en timme efter det att personen vaknat. Startpunkten för försöken varierade från 6 på morgonen till 1 på dagen. Generellt önskade kvällsmänniskorna mindre ljus än morgonmänniskorna, de ansåg sig också vara sömnigare oavsett vilken ljusmängd de utsattes för.
- Om personerna själva fick styra sin belysning gick det åt mindre el än när vi styrde centralt. Men det var fortfarande betydligt mer elanvändning än enligt standarden, sade Lenka Maierová, som presenterade studien vid konferensen Clima 2013 i Prag i juni.

Personerna utsattes för två belysningsstrategier, den första innebar 1000 lux i 16 timmar, den andra att de själva fick styra ljuset. Det visade sig att morgonmänniskorna ville ha mer belysning än kvällsmänniskorna, samt att de föredrog att minska belysningen ganska kraftigt efter några timmar.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 8 2013 sidan 49

 

Annons