Mindre pengar till NNE-hus

Energimyndighetens budget för mätning och utvärdering i nära-nollenergihus har minskat från 170 till 120 miljoner kronor. Det gör att de ursprungligen tänkta 500 demohusen kommer att bli färre. 

PASSIVHUS--oxtorget3-värnamoTakstolarna-isoleras-med-450-mm-InsulSafe-lösull-samt-45-mm-isolering-invändigt

Det blev färre miljoner för utvärdering av NNE-hus än vad Energimyndigheten hade hoppats på. Bilden är från bygget av passivhusen vid Oxtorget i Värnamo. Foto: Mark Kretz

I november 2011 berättade Energi & Miljö om Energimyndighetens ambition att finansiera 500 demonstrationsprojekt för nära-nollenergihus, NNE. Förhoppningen var då att kunna göra en utlysning av medel till projekten under 2012. Den ansökta budgeten var 170 miljoner kronor.

I regeringens senaste proposition tilldelades dock endast 120 miljoner kronor till Energimyndigetens NNE-projekt. Dessa pengar kommer att börja utlysas i höst för projekt under 2014, 2015 och 2016. Det handlar då om stödpengar till byggprojekt som drivs av byggherrar i olika delar av landet. Stödet ges till mätning och utvärdering i både befintliga och nybyggda hus, men inte till byggkostnader. - Vi hoppas förstås få in många ansökningar om stödpengar. Men så många som 500 demohus blir det nog inte, eftersom budgeten har minskat, säger Energimyndighetens projektkoordinator Dahn Gidstedt.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 3/2013 sidan 9

 

 

Annons