Kyla med värmepump ger risk för mögel

Annons

Luftvärmepumpar som används till kylning riskerar att ge mögelproblem. Lösningen är att rengöra dem noga.

I Finland pågår en debatt om luft/luftvärmepumpar som hälsoproblem. 12 augusti 2010 skrev den finska motsvarigheten till Dagens Industri, Kauppalehti, att mögel från luftluftvärmepumpar som används till kylning skulle kunna bli nästa stora husproblem. Arkitekturprofessor Panu Kaila berättade om att hans fru fått astma efter de bott i ett hus där luftvärmepumpar fått stå för både värme och kyla. I Sverige uppmärksammas problemet också, främst bland konsumenter på olika forum. I båda länderna borde det handla om ett växande problem. Efterfrågan på komfortkyla bedöms öka, och förra året såldes omkring 70 000 luft/luftvärmepumpar i Sverige, enligt Svep.

Slarv med underhållet
Sveriges tekniska provnings- och forskningsinstitut (SP) har kommit fram till att sju procent av luft/luftvärmepumparna används för kylning. Felix Berglund, styrelsemedlem i Svep och vd för Luftmiljöbutiken, arbetar med installation av luftvärmepumpar och berättar att grundorsaken till mögeltillväxt är dåligt underhåll. I en luft/luftvärmepump som används för kyla utan att rengöras bildas lätt kondens, dammet blir fuktigt och mögel är ett faktum. Det här kan uppstå även i vanlig luftkonditionering. Mögeltillväxten sker normalt på värmepumpens innervägg, bakom fläkten. Där är det svårt att komma åt att göra rent. Pumpen måste plockas isär innan den rengörs och Felix Berglund anser att det inte är något som en lekman ska ägna sig åt. Därför rekommenderar han service var sjätte månad för luftluftvärmepumpar som används för luftkonditionering, medan de som bara används för värme kan klara sig två år utan service. Det duger inte att spruta på rengöringsmedel, utan det krävs professionellt underhåll, anser han.
- Jag förstår inte varför folk tror att luftvärmepumpar är underhållsfria. Det är ju bara att titta på hur mycket damm som fastnar i filtret, utbrister Felix Berglund.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö 12/2011 sid 9

Annons