Krypgrund kan bli fuktfälla för passivhus

Traditionellt ventilerade krypgrunder ska användas med stor försiktighet i passivhuskonstruktioner. Det visar norsk forskning.

Professor Stig Geving, vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, har i sin forskning undersökt kopplingen mellan ökande isoleringsgrad under passivhus och fuktinnehåll, och jämfört resultaten med ”normala” småhus. Enligt Stig Geving finns det redan i vanliga fall problem med fuktskador i kryputrymmen under småhus, beroende på att man inte använt plast som fuktskydd eller att grunden inte luftas tillräckligt bra. I projektet testades isoleringstjocklekarna 100, 200, 300 och 500 millimeter, med respektive u-värden 0,33, 0,2 0,15 och 0,09 W/kvadratmeter K.
Resultatet visade att i de fall man ökar isoleringen för passivhus kommer mindre värme att transporteras bort via golvet till kryputrymmet. Detta minskar i sin tur temperaturen under huset, samtidigt som den relativa fuktigheten ökar, under förutsättning att den absoluta fuktigheten är densamma som under vanliga småhus. Om isoleringstjockleken ökar från exempelvis 200 till 500 millimeter ökar den relativa fuktigheten med fem procent. Stig Gevings slutsats är att ökad isolering av traditionellt utomhusventilerade krypgrunder ska användas med försiktighet och alternativa konstruktioner som platta på mark ska övervägas. Helt vill han dock inte överge krypgrundstekniken, utan pekar på att med ett lager av termisk isolering på botten av krypgrunden kan lösa problemen.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 2/12 sid 12

Publicerad 20 februari 2012

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.