Konsult fick egen gränd

VVS-konsulten FLK i Växjö har bytt gatuadress – utan att flytta. Företaget lyckades övertyga kommunen om att byta namn på gatan där det ligger till Fritiof Larssons gränd.

fritiof-larssons-gränd

Skylten på plats i Växjö. Foto: Nils Zinn

Det är inte många vvs-konsulter som har en egen gata eller gränd uppkallad efter sig. Men så är fallet i Växjö, där gatan utanför vvs-konsulten FLK har döpts om till Fritiof Larssons gränd. Fritiof Larsson är ingenjören som 1934 grundade FLK.

Det beror på att företagets vd, Nils Zinn, en dag tyckte att det var konstigt att Kyrkogatan, som gatstumpen tidigare hette, var uppdelad i två delar utan direkt kontakt med varandra. - Någon undrade varför Kyrkogatan är uppdelad i två delar, vilket jag också tyckte var lite lustigt. Därför kontaktade jag lite på vinst och förlust kommunens tekniska kontor med förslaget att gatan utanför oss som slutar i en parkeringsplats skulle döpas om till Fritiof Larssons gränd. De undersökte saken och konstaterade att det inte fanns någon som störde sig på namnbytet, säger Nils Zinn. Efter att ha betalat 2 500 kronor för själva gatuskylten var den en dag på plats. - När tekniska kontoret bytt skylt på morgonen berättade jag det för personalen, som inte trodde mig, så jag fick gå ner till gatukorsningen och ta en bild med mobiltelefonen som bevis.

Kanske kan detta vara ett marknadsföringsgrepp för andra vvs-konsultföretag, eller varför inte andra företag inom branschen?  Några gatunamn har dock redan anknytning till den vvs-verksamhet som bedrivs. Så har exempelvis Fläkt Woods i Jönköping gatuadressen Fläktvägen.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/2013 sidan 12

Annons