Jeg er en hummer!

Annons

Påstås det att den norska räkan sade när den fastnade i en svensk räktrål. Tanken smyger sig på att historien inte saknar verklighetsbakgrund när man ser en utredning från Norges Forskningsråd där man illustrerar med en norsk potetial för havsbaserad vind på inte mindre än 14 000 TWh.

Den andra tanken är tryckfel. Men det är faktiskt rätt citerat och riktigt tryckt. Det visar sig dock att över 90 % av denna potential d.v.s. 13 000 TWh är lokaliserad till platser mer än 20 km från kusten och där vattendjupet är över 60 meter. Men 1000 TWh är inte illa det heller. Och om man bara kan realisera en bråkdel av den så kan vi väl hoppas att den svenska delen av ABB med sin HVDC-teknik kan få vara med på ett hörn.

Men det finns andra märkliga djur i den norska hagen. Det finns också krafter för att exploatera en norsk variant av kärnkraft baserad på goda förekomster av Thorium.

Tittar man närmare på argumenten är de inte imponerande. Världens erfarenheter från liknande anläggningar är mycket blygsamt och det kommer att ta lång tid (även om det skulle vara en lysande idé och allt gick bra för dem) innan de är konkurrenskraftiga. Vind och sol har mycket bättre förutsättningar.

Annons