IV Produkt: Inför en klass A+ för aggregat

Ventilationsindustrin tjänar på högre krav på energieffektivitet. Därför bör företagen trycka på för hårdare regler. Det hävdar IV Produkt.

- Vi önskar att ribban höjs. Det betyder mycket jobb för oss, men vi vet att det är rätt. Vi vill vara en viktig del av byggindustrins del av energieffektiviseringen, säger Manuel Svärd, IV Produkt.
Hårdare regler, framför allt från EU, skulle vara till glädje inte bara för byggherrar och fastighetsägare, utan även för ventilationsindustrin. Men i dagsläget handlar det ibland om läpparnas bekännelse när ventilationsföretagen applåderar skärpta krav, enligt Manuel Svärd.
- Vi är bekymrade över att diskussionen ofta får fokus på hur kraven ska fås att stämma med de produkter som redan finns. Vi vill istället att kraven höjs, säger han.

Till att börja med kräver IV Produkt att en ny klass ska utvecklas, Eurovent A+. Den ska ställa krav som är minst 20 procent hårdare än den nuvarande A-klassen, och skilja på effektivitet i elanvändningen och värmeåtervinningens effektivitet.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 4/2013 sidan 12

Annons