Hajar värmer krokodiler på Skansen

ENERGI

Skansen-Akvariet satsar på värmepumpar. Nu senast är det krokodilernas uppvärmning som moderniserats. Värmen hämtas delvis från saltvattenakvarierna, där hajar och rockor behöver kyla.

I februari installerades en 10-kilowatts bergvärmepump på Skansen-Akvariet i Stockholm. Värmepumpen är hjärtat i en installation som drar fördel av det faktum att vissa av akvariets invånare vill ha det varmt och skönt, medan andra är anpassade för ett liv i svalare vatten. Efter installationen värms nu krokodildammen med energi som delvis hämtas från akvarierna där hajar och rockor simmar. Totalt finns det fem saltvattenakvarier på värmepumpens kalla sida, det största är på 15 kubikmeter. Dess varma sida består av en krokodildamm på 15 kubikmeter, där det bor kubanska saltvattenkrokodiler, kubakrokodiler.

krokodilKubanska saltvattenkrokodiler är akut utrotningshotade. Några exemplar finns på Skansen, där de nu värms med återvunnen värme från hajakvarierna. Foto: Stefan Tell

Temperaturen på den kalla sidan är mellan 18 och 23 grader, medan den varma sidan ska hålla mellan 25 och 27 grader. Temperaturen i de kallare akvarierna ska motsvara temperaturen i Medelhavet och temperaturen i dammen ska motsvara temperaturen i vattnen utanför Kuba.

Innan värmepumpen installerades kyldes vatten för saltvattendjuren (hajar och rockor) med hjälp av ett eget kylaggregat på 70 kW effekt, medan värmen för krokodilerna var elvärme via en elpatron på nio kilowatt.

Enligt Anders Swahn på Eskilstuna Brunnsborrning, som varit totalentreprenör är utbytet av värme- och kylkällorna för dessa djur, en del i ett större arbete på Skansen-Akvariet med att byta ut befintliga värme- och kylsystem mot olika typer av värmepumpar. Värmepumpar har bland annat installerats i utrymmet med öken och djungel. Däremot slapp Anders Swahn och hans kollegor att installera värmepumpar i utrymmet för skallerormar.

- Där finns värmepumparna som ser till att terrarierna har rätt temperatur utanför, säger han.

Eftersom värmepumpen arbetar med temperaturnivåer på den kalla respektive varma sidan som är mycket nära varandra ligger COP på över 6 för denna värmepump, som kommer att betala sig på cirka två år, enligt Anders Swahn. Installationen beräknas spara Skansen-Akvariet 35 000 kWh el per år, jämfört med tidigare värmesystem.

- Vi tittade på olika tekniska lösningar, men den här var den mest optimala med snabbast pay-off-tid, säger Anders Swahn.

För att öka effektiviteten på värmepumpen kommer fler installationer att kopplas på dess varma del, också för att få ut mer kyla.

- I dag används värmen bara för krokodilerna, men värmepumpvärme kan ju även användas till andra saker. Ett exempel är det varmvatten som behövs för olika tvättändamål, förklarar Anders Swahn.

Behovet av kyla är dock så pass stort att den befintliga kylmaskinen kommer att finnas kvar för att stå för spetskyla sommartid.

- Den stora värmealstringen sker från belysningen. Jag vet att man testar olika typer av belysning för att få ner energianvändningen, men djuren är känsliga för fel färgspektra, vilket gör att man inte kan använda vissa typer av modern, elsnål belysning.

Tankarna på värmeåtervinning har uppenbarligen fått fäste på Skansen-Akvariet. Nu funderar man även på att använda kondensorvärmen från kylmaskinen för fjärrvärmeändamål, enligt Anders Swahn.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 3/2015 sidan 6-7

Fakta

FAKTA: Skansen-Akvariet

  • Ligger på Skansen i Stockholm
  • Drivs fristående från Stiftelsen Skansen
  • Byggnaderna var ursprungligen Skansens aphus, uppfört 1924
  • 1978 öppnade Skansen-Akvariet
  • Akvariet är cirka 3 000 kvadratmeter stort
  • Här finns bland annat amfibier, fiskar och korallrev, fåglar, och spindeldjur.
Annons