Göteborgsföretag prisat i Las Vegas

Annons

Hantverksskicklighet och uppfinningsrikedom tog Göteborgsföretaget Stencentrum hela vägen till podiet på stenbranschens stora prisutdelning i Las Vegas, USA

IMG_8794

Prisat badrum. Foto: Lars Alfredsson

Det vinnande projektet är ett badrum i Stockholm, helt klätt med italiensk marmor. Svårigheterna ligger bland annat i att ådringen i det ursprungliga stenblocket återskapats på väggar och golv, något som ställer höga krav både på hantverkaren och materialet. - Det innebär att man måste kunna använda varje bit av stenblocket, det får inte finnas sprickor eller missfärgningar någonstans, säger Lars Alfredsson, Stencentrum.

Kraftig tidspress Från det att företaget kunde mäta in badrummet hade de tre månader på sig att hitta den rätta stenen och få allt på plats. Under arbetets gång tillkom dessutom en beställning av en tre meter hög och fyra centimeter tjock, välvd stenvägg. - Det var ganska stressigt i perioder. Man är helt i händerna på att hitta den rätta stenen, drar det ut på tiden så kan det bli snävt.

Marmorn har närapå obegränsad livslängd, men hur är det med materialen bakom? - Vi har valt de bästa materialen som finns på marknaden, men hur länge de håller vet man inte. Det går i värsta fall att komma åt många av installationerna bakifrån, om något skulle hända, säger Lars Alfredsson. Stencentrum var den enda pristagaren i sin klass, Special Award for Craftmanship. I klassen bedöms bland annat utförande, detaljrikedom och svårighetsgrad. Priset ”Pinnacle Award” delas ut av Marble Institute of America.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 2/2014 sidan 9

Annons