Genombrott för halvledarbelysning i år

Annons

Det här året slår tekniken för lysdioder och annan halvledarbelysning igenom. År 2016 kommer priset dessutom att ha gått ned rejält.

I år slog lysdioderna igenom i julgransbelysningen. Men det här är också året när teknik som utnyttjar fasta tillståndets fysik slår igenom i belysningsbranschen, enligt flera experter. Det handlar alltså om lysdioder eller LED, men också om annan halvledarteknik.
- I år händer allt, sa belysningsexperten, Marc Fontoynont, från Statens Byggforskningsinstitut i Danmark, under ett seminarium om belysning arrangerat av Ceebel, Centrum för energieffektiv belysning, i Katrineholm.

Marc Fontoynont hänvisade till en rapport från amerikanska energidepartementet som visar att priset på belysning med den nya tekniken är på väg neråt i ett snabbt tempo.
- Det är på väg ner mot sju kronor per tusen lumen vilket gör tekniken jämförbar med fluorescerande ljus. Det betyder nya möjligheter för smart belysning, sa Marc Fontoynont.
Till det kommer stora möjligheter att spara energi. I Argentina har behovet att spara energi lett till att glödlampor helt förbjudits. Om resten av världens länder tog till lika resoluta åtgärder skulle den beräknade fördubblingen av energianvändning för belysning utebli. Det konstaterade Peter Bennich från Energimyndigheten.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 12/2011 sid 10
 

Annons