Från självdrag till FTX i radhuset

Annons

I Kungsängen, norr om Stockholm, pågår ett annorlunda inneklimatprojekt. Jegor Aunola arbetar med att bygga om ventilationen i sitt radhus från självdrag till FTX.

Redan när vi kliver in över tröskeln märks en viss ombyggnadsverksamhet. Hela det kombinerade teknikutrymmet och tvättstugan är utrymt. Varmvattenberedaren, som i år fyller 40 år, har flyttats ut i köket.

Ur detta lilla kaos ska fastighetsägaren, Jegor Aunola, skapa en ny ventilationslösning för sitt radhus.

Han vill testa idén att bygga om självdragssystemet i huset till FTX-ventilation med en kombinerad kylmaskin och värmepump. Jegor Aunola har bott i radhuset i Kungsängen i tre år och kunde redan från början konstatera att luftkvaliteten blev väldigt dålig under vissa omständigheter, något han också har kunnat visa genom koldioxidmätningar.

exteriorliggande-700

Jegor Aunola installerar FTX i radhuset med målet att förbättra innemiljön, och värmeförsörjningen. Radhuset har en luft-/luftvärmepump, som nyligen gick sönder. Foto Ingar Lindholm

- Jag har mätt upp halter på uppåt 1 200-1 300 ppm koldioxid då vi är hemma och inte vädrar, konstaterar han.

Till det kommer att värmefördelningen har varit väldigt ojämn mellan rummen, eftersom den befintliga luft-/luftvärmepumpens innedel inte klarat av att fördela värmen jämnt.

Huset är på 115 kvadratmeter, ytan är fördelad på fyra rum på ovanvåningen och ett stort vardagsrum och kök på bottenvåningen.

I princip ska han utföra allt installationsarbete utom injusteringen själv. Jegor Aunola arbetar som försäljningsansvarig för det finska företaget Ensto Enervent, som säljer ventilationsaggregat. Det var när han såg företagets förslag på hur småhus kan ventileras och klimatiseras som han kom på idén att själv testa produkterna.

- Hade jag inte sett den lösningen hade jag inte blivit sugen på att genomföra det här projektet. Han hoppas att installationen ska ge ett jämnare inomhusklimat och bättre luftmiljö, trots att inget görs åt klimatskal eller fönster.

- Med mekanisk ventilation kommer huset att få ett mindre undertryck, närmast i balans. Efter installationen kommer systemet att injusteras, bland annat med hjälp av provtryckning med så kallad blower door. Det klimatsystem som vi har haft hittills, självdrag i form av inläckage av luft genom klimatskalet och frånluftskanaler, har ju inte fungerat för att ge oss boende ett bra inneklimat, konstaterar Jegor Aunola.

Text Mark Kretz

Läs mer om Jegor Aunolas installation i Energi & Miljö nr 9/2014, sidan 38-39.

Annons