Först i världen med nytt värme- och kylsystem

Först i världen med nytt värme- och kylsystem

Munksjöstaden i Jönköping blir med sitt 16 våningar höga torn ett nytt landmärke. Huset blir också först i världen med ett nyutvecklat värme- och kylsystem.

Runt årsskiftet börjar inflyttningen i det 16 våningar höga tornhuset som är först färdigt i den nya stadsdelen Munksjöstaden. Höghuset inrymmer huvudsakligen kontor, men även ett gym. I entréplanet och på översta våningen, med vidsträckt utsikt över södra Vätterbygden, kommer det att finnas restaurang och konferensverksamhet.

Det här är ett väldigt attraktivt framtidsområde, som ligger nära den nya stationen. Att det är en ny profilbyggnad gör också sitt till

Munksjöstadens-torn

Det höga tornet är först klart i nya stadsdelen Munksjöstaden i Jönköping. Illustration Yellon 

Intresset för det nya kontorshuset har varit stort. Bara några veckor efter att detaljplanen godkänts skrevs hyreskontrakt för nästan hela kontorsytan.

– Det här är ett väldigt attraktivt framtidsområde, som ligger nära den nya stationen. Att det är en ny profilbyggnad gör också sitt till, säger Tommy Fritz, vd för fastighetsbolaget Tosito som driver projektet tillsammans med fastighetsbolaget Lustgården i gemensamma bolaget Tolust.

Höghuset, populärt kallat Utropstecknet, har dubbla fasader och automatiskt styrd solavskärmning. I huset finns också ett nyutvecklat system för värme, kyla och ventilation.

Baffelsystemet både värmer, kyler och ventilerar via en enda vattenkrets samt luftkanaler. I första hand flyttas värme från varma till kalla rum, innan fjärrvärme används. Frikyla hämtas från kallt sjövatten och fjärrkyla används som spets. Hela byggnaden får samma inomhustemperatur mellan 20,5 och 23,5 °C. Jämfört med alternativen sparas cirka 30 procent energi.

– Det är första gången i världen som det här görs. Vi har testat lösningen i laboratorium i flera år och ser många möjligheter i framtiden att exempelvis koppla in solvärme, säger Göran Hultmark, utvecklingschef hos Lindab.

Exakt vad energianvändningen blir per kvadratmeter är i skrivande stund inte klart. Men en målsättning är att uppfylla kraven för certifieringen Miljöbyggnad Silver.

Den nya stadsdelen Munksjöstaden byggs på en före detta industritomt vid Munksjön i Jönköping. Här låg tidigare pappersbruket Munksjö med anor från slutet av 1800-talet. År 2007 köpte Tolust marken (120 000 kvadratmeter) och påbörjade planeringen av stadsdelen.

Det runda tornet är en del av första etappen som ska resultera i sju nya kvarter med 10 000 kvm kontor, 550 lägenheter, 4 000 kvm handels- och serviceyta samt en förskola. Bostadshusen kommer att vara mellan fyra och elva våningar höga. Första etappen beräknas vara klar 2018.

Totalt i hela Munksjöstaden planeras för 17 kvarter med cirka 20 000 kvm kommersiella lokaler, 1 500 lägenheter (både bostads- och hyresrätter) och en ny park med en flytande ö i sjön.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 12/2015 sidan 22

Fakta

FAKTA: Munksjöstaden

Ny stadsdel vid Munksjön i Jönköping som fullt utbyggd kommer att erbjuda runt 20 000 kvm kommersiella lokaler, 1 500 lägenheter och en ny park med en flytande ö i sjön. Vid årsskiftet påbörjas inflyttningen i det 16 våningar höga tornhuset ritat av Yellon arkitekter.

Publicerad 8 december 2015

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.