Det snöar i bastun!

Annons

Extrema vvs-system är grunden för Haparandas nya spa. En ispool och snöfall inne i en bastu hör till de utmaningar som vvs-konsulten fick ta sig ann.

90 kilometer från polcirkeln och i det östligaste hörnet av Sverige har Cape East Midnight Ice, ett helt nytt spa- och hotellkomplex växt upp, ägt av Akelius Fastigheter. Anläggningen vid Torne Älv var omskriven redan innan färdigställandet och består dels av ett hotell med 150 rum, dels av en spa- och konferensanläggning på 1 000 kvm med bland annat världens största bastu. Allt för att göra anläggningen till en attraktion, långt från storstadens vimmel.

Uppfyller passivhuskrav
Anläggningen ska – trots att bastu och annan utrustning använder mycket värme och el – vara energisnål, enligt Tomas Kvistmo. Han arbetar på konsultfirman Imek VVS i Stockholm som tagit fram program-, system- och bygghandlingar samt varit installationsledare. Den totala volymen köpt energi uppgår till 165 kWh/kvm, år, att jämföra med BBR-kravet för lokaler som för den aktuella orten är högst 211 kWh/kvm/år (140 kWh/per kvm och år plus tillägget 110(qmedel-0,35 l/s per kvm).
Stora ansträngningar har lagts ner på att skapa ett så bra byggnadsskal som möjligt, vilket också inbegriper de glasytor som täcker stora delar av fasaden. Därför uppfyller också glasens u-värde på 0,9, liksom att läckageflödet mätts till 0,3 l/s, kvm de krav som ställs på passivhus.

Inte älvkyla
Från början skisserade man på att ta kylan för komfortbehov från Torne Älv, som går precis utanför ”stugknuten”. Idén skrotades då älvkylan inte skulle fungera vintertid, eftersom slangarna skulle bli infrusna. Istället valdes lösningen med åtta borrhål som kyler. Det finns också kylmaskin för den speciella pool i vilken man kan bada ”isbad” året om.

Mest i ögonenfallande
Den kanske mest iögonenfallande och uppmärksammade inredningen är dock den mycket stora bastun, världens största enligt marknadsföringen. I den finns inte bara ett, utan fem bastuaggregat, som på 12 avsatser ser till att bastutemperaturen ökar från 35 grader C på bottenplanet till 100 grader C längst upp i femgradersintervall.
Installerad bastueffekt är 160 kW.

Snöfall
För besökarna i bastun finns möjlighet att uppleva snöfall två gånger i timmen.
- Det finns två snökanoner som trycker ut snön i trappen för att svalka besökarna. Egentligen finns inte den tekniken för permanentbruk, men vi kom i kontakt med ett företag som arbetar med specialeffekter för filmindustrin och de kunde bygga dessa efter vår specifikation, berättar Kvistmo.
Andra kanske mer extrema inslag i detta spa är utepoolerna på terrassen och takdäck som nyttjas året om.
Vidare finns det inomhus en isvak för de riktiga entusiasterna som håller en vattentemperatur på 2 grader C. Till det finns ångbastu, upplevelseduschar, fotbad och en så kallad dunderdusch som tömmer 100 liter med en temperatur på 4 grader C direkt från kallvattenservisen på cirka fem sekunder.

Värmeåtervinning
När bastuaggregaten är igång är anläggningen i princip självförsörjande på värme. Det sker genom att frånluftsvärme från bastudelen värmeväxlas till husets övriga värmesystem. Den största delen av värmen återvinns i frånluftsaggregatet som också har en värmepump för att återvinna värmen ur poolvattnet. Till det kommer kondensorvärmen från ispoolens kylaggregat.
För uppvärmning används även kondensorvärmen från avfuktningsaggregatet och kylmaskinerna, men också en spillvattenvärmeväxlare. Fjärrvärme används till golvvärmen. Den dimensionerande utetemperaturen är -30 grader C, vilket gör att man på de stora glasfönstren har elslingor för att undvika kondens och till viss del kallras under den kallaste tiden, enligt Tomas Kvistmo.

Av Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 16-18
 

Annons