Appar för kyla och vvs

Annons

Nu har de moderna telefonerna som iPhone och liknande fått sina första vvs- och kyl-applikationer, så kallade appar.

Den amerikanska vvs-organisationen Ashrae presenterar en app relaterad till sin ventilationsstandard 62.1. Applikationen är gjord för iPhone, iPod och iPad.
Även mjukvaruföretaget Carmel, som gör datorprogram för bland annat vvs-industrin, har kommit med ett så kallat ”HVAC-Toolkit” för iPhone och Android-mobiler. Det innehåller bland annat kanalberäkningsprogram, ångtabeller, och rörtabeller för vätska, ånga och gas.

För den som behöver allmänna beteckningar och måttsystem för olika medier och liknande finns HVAC Professional från amerikanska Multieducator.
Även den tyska kompressortillverkaren Bock har kommit med en serie appar för beräkning av rördiameter och enhetsomvandling för bland annat energi, kraft, tryck och temperatur.
Den som besökte kylmässan Chillventa i Tyskland i oktober och hade en iPhone kunde ladda hem en app, innehållande bland annat en fullständig utställarförteckning, hallplansytor, plus information om kringarrangemang kopplade till mässan. Kanske något för Nordbygg 2012?

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/10

Annons