Energi från himmel och jord

Vattenfalls nya glashus:
Elbolaget Vattenfalls nya huvudkontor i Solna tar energi från solen på himlen och från berget inunder. Däremellan står en stadig huskropp med installationer som ska snåla på värme, kyla och el. Vattenfall vill få landets miljöbästa huvudkontor.

Det blänker i solfångarna på taket på D-huset i Vattenfalls nya huvudkontor i Solna. De ska bidra med varmvatten till tappvatten och radiatorer.  Solceller för elgenerering ska snart monteras på en varm södervägg. Solenergin ska ge 3 kWh per kvadratmeter och år. Det finns plats för mer men det har inte utnyttjats än.
– Sol i alla ära, men när man vill ha mest energi är det ju vinter. Installerar man för mycket är det som att elda för kråkorna, säger Leif Larsson, projektör från PO Andersson Konstruktionsbyrå.
Allra högst upp på det blivande huvudkontoret finns ett fundament för ett vindkraftverk, för den dag tekniken fungerar bra på tak. Den förnybara energin är grädden på moset i det som Vattenfall vill ska bli Sverige miljövänligaste huvudkontor och certifierad Miljöbyggnad i guldklassen. Det som verkligen har betydelse finns längre ner.
Från backen dundrar det från en pålslagare. Bygget av grannen, shoppinggallerian Mall of Scandinavia som ska bli den största i Norden, har just börjat. Åt söder sticker innerstadens tinnar och torn upp. Pendeltågsrälsen ligger nära det blivande huvudkontoret. Det blir lätt att ta sig hit på ett miljövänligt sätt. En extra utgång från pendeltågsstationen förbereds åt det här hållet.
– Det är fantastiskt att få vara med om ett projekt med ett sådant fokus på energi, säger projektledaren från konsultföretaget Tjuren, John McMillen, som har en utbildning med energiinriktning från KTH och som ser till att vi får tillträde till intressanta platser på byggarbetsplatsen.
 

Effektiv hiss
Upp till taket kommer man energieffektivt, först med en elsnål hiss där energin regenereras på vägen ner och sista biten från våning tolv på trappor. Det blir ett antal vändor i hiss och trappor innan reportaget är färdigt.
-Man har inte nöjt sig med att ventilationen ska dra så lite energi som möjligt utan sett allt som en helhet, säger Leif Larsson.
Men ventilationen är förstås också viktig. Högst upp i D-huset finns en stängd dörr med en skylt om att fläktarna är påslagna och att vi inte får kliva in. Men det är tyst och efter viss tvekan öppnar vi dörren till husets ventilationskanal. Fläktarna är frånslagna och det är alldeles stilla i utrymmet omkring dem.
Ventilationskanalen har en takhöjd på 3,5 meter och ser ut som en korridor med varierande bredd och extra rum. Härifrån ska 24 kubikmeter luft per sekund flöda ut i D-huset tretton våningar.

Plattvärmeväxlare och stora kanaler
När de tolv fläktarna med en specifik fläkteffekt på 1,7 kW/kbm,s drar igång kommer det att låta. Men de är ändå inte många med tanke på uppgiften. Att det klarar jobbet beror på de stora dimensionerna för ventilationsutrymmet. I ett extra utrymme finns ytterligare en energisparåtgärd: en plattvärmeväxlare i polykarbonat för från- och tilluft med en verkningsgrad på 90 procent. Den kan även leverera evaporativ kyla.
Här uppe på ventilationsvåningen, som med sina korridorer och rum är svår att överblicka för en förstagångsbesökare, finns också ett intag för frikyla. Så länge temperaturen utomhus håller sig under 17 grader – vilket den gör med god marginal denna aprildag – behöver ingen kyla köpas in. Inköpen ska hålla sig under 3 kWh kyla per kvadratmeter och år.
Målet är att den fastighetsrelaterade energianvändningen ska hamna under 50 kWh/kvm, år men den simulerade energiberäkningen pekar mot att det kan bli lägre än så, 39 kWh/kvm. Byggherren Fabege, som kommer att äga huset, har ansvaret för den biten.
Verksamhetselen som tillkommer ska begränsas till 35 kWh per kvadratmeter och år. Datorerna som snart ska fylla rummen ingår i helhetsgreppet och ska vara elsnåla. Belysningen som ännu inte är på plats blir såväl närvaro- som dagsljusstyrd och självklart med elsnål teknik som LED. Det här tar hyresgästen Vattenfall hand om.
– Vi utgår från Vattenfalls kärnvärden och nummer ett är miljö. Utifrån ett livscykelperspektiv ger den här satsningen inte några merkostnader, säger Linn Dahlberg, biträdande projektledare från Vattenfalls sida, och berättar att det är Vattenfall som satt ramarna även om Fabege blir ägaren.

Elsnålhet i fokus
Vattenfalls inkomst kommer visserligen från el men i uppdraget från ägaren, staten, ingår att förmå kunderna att spara. Kravet på elsnålhet är en extra utmaning. I Vattenfalls hus installeras till exempel inga värmepumpar och därmed ingen bergvärme.

Nere i källaren binds energisystemen samman. Där finns värme- och kylcentralen med sina många rör. När Energi & Miljö besöker bygget luktar det av lim som används för att sammanfoga bitar av isolering för rören. Kopparrör är virade runt avloppsröret som alltså försetts med en spillvattenvärmeväxlare för att få ut mellan 20 000 och 30 000 kWh/år från avloppsvattnet innan det spolas ut ur hussystemet.

20 kW värme från Vattenfalls alldeles egna högspänningsanläggning i ett närbeläget utrymme med låst dörr tas också om hand. Leif Larsson och John McMillen förevisar de fyrkantiga kanaler som utför det uppdraget.

För att nå den viktigaste delen av kylsystemet måste vi tänka oss neråt långt djupare än hissarna går, 200 meter under markytan. Dit når 53 borrhål med rör som ska ge vattenburen kyla till systemet.
Energi av olika slag kommer alltså in i huset från såväl himmel som jord, samt via el- och fjärrvärmenäten. Nere i källaren finns den nödvändiga styrcentralen som är, om inte husets hjärna, så i alla fall dess hypotalamus.

Självreglerande kyla
Kylan pumpas upp i huset och levereras ut i rummen via kylbafflar. Vi tar hissen uppåt än en gång och tittar upp på kylbafflarna på ett nästan färdigställt kontor.  Men finessen som ska förevisas är osynlig. Kylsystemet är nämligen självreglerande.
– Ingen elektronik eller styrsystem behövs. Nu, när det inte finns några värmelaster, strömmar det tjugogradiga vattnet bara vidare. När det finns datorer och människor här, börjar det kyla och temperaturen i vattnet stiger, förklarar Leif Larsson.

Medan vi besöker kontoret slipas ekgolven. Det är dags att börja göra fint för de 2 000 personer som ska få sina arbetsplatser i de fyra husen i september då allt ska vara färdigt. Kylbafflar, solceller, återvunnen värme och de många glaspartierna på ytter- och innerväggar som bidrar med dagsljus på ett energieffektivt sätt, handlar om deras komfort.  
De är också en viktig del av energilösningen. När de är på plats och arbetar, ska de leverera den värme som behövs för en behaglig temperatur inomhus. En vanlig arbetsdag så ska det räcka. Men längs väggarna går rör för varmvatten och under ett riktigt stort fönster finns en liten konvektor.
– Det behövs för att hålla varmt under helger och när temperaturen går ner mot 20 minusgrader, säger Leif Larsson.
Att valet föll på vattenburen värme är för att det är mer energieffektivt, berättar han.

Svårt öppna fönstren
Brukarna kommer att hindras från att förstöra den noggrant uträknade energibalansen genom att fönstren inte går att öppna utan vidare. För att brukare och driftansvariga ska göra det bästa av huset planeras också möten mellan berörda parter under ett par år efter idrifttagandet.
Nu är det dags att slänga en blick på väggarna också, på klimatskalet. Visserligen är fasaden av glas, men största delen av glaset är grönfärgat med rutmönster som gör att den ser ut att vara täckt av kretskort vid en första hastig anblick. Men bakom det finns 20 cm isolering som ska ge ett u-värde på 0,156 W/kvm, K. Nere i källaren står bal på bal med isolermaterial. Fönstren utgör bara 30 procent av ytan. Det är ett glashus, men inte ett fönsterhus.
Solen ska stängas ute för att hålla nere kylbehovet. Ljusgården, som binder samman de fyra husen A till D, har därför inga horisontella takfönster. De är alla vertikala, som i en gammaldags fabrik, och dessutom riktade åt norr.
– Det ska ge tillräckligt mycket ljus tillsammans med de fyra glasfasaderna in mot ljusgården, säger Leif Larsson.
Allt det här låter sig lätt sägas. Erik Norstedt från Peab utför det mödosamma arbetet att kontrollera att allt fungerar som utlovat.
– Det är ovanligt, i andra projekt är det inte alls samma krav på uppföljning, säger Erik Norstedt.
Vi går in i hissen ytterligare en gång och Erik Norstedt förklarar hur klimatskalet testas bit för bit. Han visar ett litet tillfälligt rum som byggts upp intill ett av glaspartierna, med en dörr där ett fläktaggregat sätts in för att bygga upp över- och undertryck. Här har läckaget redan mätts och rummet kan snart demonteras.  Som mest får 0,3 l/s, m2 läcka ut vid 50 Pa tryckskillnad. Till slut kommer hela huset att provtryckas med hjälp av husets egna fläktar.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 5/12 sid 18

  • FAKTA: Bäst i Europa
    Just innan reportaget ska lämnas till tryck får redaktionen ett pressmeddelande om att det ännu inte färdigställda huset fått Green Building Award 2012, i klassen för nybyggnation. Priset delas ut av EU-kommissionens vetenskapsdirektorat Joint Research Centre.

    Motiveringen lyder ”Med innovativa och genomtänkta byggmaterial, byggmetoder och driftslösningar har Fabege, tillsammans med Vattenfall, lyckats pressa energikonsumtionen 64 procent lägre än Boverkets byggregler (BBR). Exempel på miljö- och energianpassningar är ett klimatskal som uppfyller kriterierna för passivhus, sedumtak, elalstrande solceller, varmvattenalstrande solfångare, frikyla och energieffektiva hissar och ljuskällor.”

Publicerad 15 maj 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

 
  • Tobias Berge  (bilden) är ny vd för Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Renergy. Han kommer från Sweco där han var regionchef för Hållbara byggnader och efterträder Per-Erik Nilsson som har blivit senior rådgivare i företaget.
  • Björn Wettervik är ny branschexpert vvs på Installatörsföretagen. Han kommer från Intec Uppsala där han var sektionschef vvs.
  • Thomas Jansson är ny filialchef för ventilation på Bravida i Uppsala. Han kommer från Caverion i samma stad där han var avdelningschef ventilation.
  • Andreas Helgesson är ny chef för affärsenheten Installation på Sweco och ingår i ledningsgruppen för division Buildings. Han kommer från WSP där han var regionchef för byggnader och fastigheter.
  • Tuba Cicek är ny filialchef i Uppsala på VVS-Montörerna. Hon var tidigare entreprenadchef på Umia i samma stad.
  • Robert Lövgren är ny försäljningsdirektör på Camfil Svenska AB. Han var tidigare försäljningschef. Johan Valfridsson är ny innesäljare i Kalmar. Han kommer från samma roll på Bevego.
  • Gunnar Linder är ny senior marknadschef inom Buildings, Industry & Architecture på Cowi. Han kommer från egen konsultverksamhet.
  • Fredrik Allthin är ny vd för Assemblin Caverion i Sverige. Han var tidigare vd för Assemblin el.
  • Jimmy Bodbacka är ny energi- och klimatrådgivare i Uppsala. Han kommer från Enköpings kommun där han var energiingenjör.
  • Johan Schildt är ny vd för Chtech, som han har grundat. Han kommer från Enwell där han var avdelningschef fastighet i Stockholm.
  • Stix Michael Johansson är ny kategoriansvarig ventilation på Comfort. Han kommer från Klarpris Sverige där han var partneransvarig.
  • Vilhelm Gustavsson är ny kalkylator för rörinfodring på Serwent i Västerås. Han kommer från PE Teknik & Arkitektur i Eskilstuna, där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Engström är ny chef för affärsområdet Värme & Kyla på Luleå Energi. Han kommer från Stegra där han var chef för globala tjänster och efterträder Magnus Johansson som har blivit projektchef för Framtidens energi.
  • Johan Arthursson är ny avdelningschef på Bravida vs i Karlskrona. Han var tidigare tillförordnad på posten och dessförinnan servicechef.
  • Frans Östlund är ny säljare i Umeå. Han kommer från Caverion där han var distriktschef.
  • Jimmie Blomqvist-Rosenberg är ny kontorsansvarig entreprenadchef hos GK Sverige i Norrköping. Han kommer från Region Sörmland där han var första linjechef för verksamhetsservice.
  • Samuel Backman är ny vvs-specialist för projektering på Fortifikationsverket i Eskilstuna. Han kommer från Ramboll i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Robin Nilsson är ny säljare i Kramfors/Piteå på IV Produkt. Han kommer från Storfors plåt där han var arbetsledare.
  • Jesper Sollenstedt är ny projektledare på VS Contractor AB i Stockholm. Han kommer från Klimatrör där han var vs-kalkylator.
  • Bo Wahlund är ny vvs-konsult på Värmex. Han kommer från utbildning.
  • Jonas Larsson är ny vd för Bjerking. Han var tidigare vd för verksamheten som Sitowise driver i Sverige.
  • Ramona Moshfegh är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från Sitowise där hon var vvs-konstruktör.
  • Jimmy Hildinggren är ny vd för Rörmontering Kristianstad. Han kommer från Assemblin i samma stad där han var filialchef.
  • Lars-Johan Kleregård, Rickard Honkanen och Tommie Erlandsson är nya projektledare på IVAB Sprinklers filial i Örebro. Honkanen och Erlandsson kommer från Assemblin sprinkler där de var servicechef respektive projektledare.
  • Viktor Leuba är ny uppdragsansvarig på Forell vvs-ingenjörer i Nyköping. Han kommer från WSP i Eskilstuna där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Pernmatt är ny produktionschef på Veitech och ansvarig för företagets satsning i Malmö/Lund/Helsingborg. Han kommer från Serneke Sverige där han var teknikchef.
  • Khalil Hassan är ny vvs- och sprinkleringenjör på Norconsult i Västerås. Han kommer från Bengt Dahlgren i Stockholm där han var sprinkleringenjör.
  • Erik Hedström är ny vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från Ramboll i Nyköping där han var handläggare vvs- och energiteknik. Johan Berg är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från WSP där han var handläggande vvs-konstruktör.
  • Claes Thor är ny säljare på Flexits distrikt syd. Han kommer från Acetec där han var utesäljare.
  • Lars Sjögren, Robin Hämälä och Robin Larsen är nya tekniska säljare på Mitsubishi Electric. Sjögren kommer från Engi där han var energikonsult, Hämälä från Francks kylindustri där han var projektledare och Larsen från Assemblin där han var kyltekniker. Christian Persson är ny teknisk support. Han kommer från samma roll på Samsung.
  • Andreas Johansson är ny avdelningsansvarig för ventilation på Instatech. Han kommer från LH Ventteknik där han var arbetsledare.
  • Stefan Gustafsson Ledell är ny forsknings- och utvecklingschef på Esbe. Han kommer från vd-posten på Cotec Labs.
  • Niklas Gustavsson är ny vvs-konsult på Wikström i Falkenberg. Han kommer från Vattenfall.
  • Juan Manuel Coria är ny handläggare för vvs på Afry i Stockholm. Han kommer från Ramboll där han var vvs-konsult.
  • Joacim Lindström är ny projektledare och säljare inom VA på Malthe Winje. Han kommer från Kungälvs kommun där han var enhetschef för VA-drift, VA-anläggningar och ledningsnät.
  • Martin Malmström är ny distriktssäljare för östra Skåne på Carpings. Han kommer från en säljroll på Oso Hotwater.
  • Tim Svensson blir företagsledare för Erlandsson & Berghs som bildas när Erlandssons VVS & Fastighetsservice och Berghs rörteknik fusioneras under våren. Han kommer från den egna verksamheten Rör-Janne Svensson som han fortsätter att driva parallellt.
   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.