Energi | 6 apr 2022

En halv miljard till framtidens elsystem

Energimyndigheten satsar över en halv miljard på sitt nytt forsknings- och innovationsprogram ”Framtidens elsystem” med fokus på elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.

En halv miljard till framtidens elsystem
. Foto: Pixabay

”Framtidens elsystem” är en kraftsamling för att möta utmaningar kopplat till en utökad elektrifiering och målen om ett hållbart energisystem.

– Den här satsningen är nödvändig för att främja och underlätta den elektrifiering vi behöver säkra för omställningen till morgondagens hållbara energisystem. Vi behöver ta fram och testa nya lösningar som möjliggör en betydande elektrifiering inom fler sektorer samtidigt utan att riskera elsystemets försörjningstrygghet, konkurrenskraft eller ekologiska och sociala hållbarhet, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Elnäten ska möjliggöra utvecklingen mot en allt större andel förnybar elproduktion och en ökad elektrifiering i samhället. För att upprätthålla en trygg elförsörjning och uppnå målet om ett hållbart energisystem behöver överföring och produktion av el samverka väl med en fungerande elmarknad.

– En viktig del av programmet handlar om helhetssyn kopplat till nya utmaningar inom elsystemområdet och de behov som uppstår vid en ökad elektrifiering i samhället. För att möta nya förväntningar på elsystemet och för att nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål behövs en kombination av ny teknik, nya tjänster och ökad kunskap, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten.Variationer i produktion och användning av el ger ett behov av flexibilitet och lagring i elsystemet. Det behöver också vara en ändamålsenlig fördelning av drivkrafter och kostnader i elsystemet mellan olika intressenter.

Publicerad 6 april 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.