EMTF Riksdag 2012: Vad kräver framtidens brukare?

Årets EMTF Riksdag fokuserade på de som använder våra fastigheter, både bostäder och kontor. Ekonomi, ansvarsfrågor, framtidslösningar och branschens hjärtefrågor hörde till det som avhandlades.

publik-(2) EMTF Riksdag 2012 bjöd på både diskussioner och omröstningar. Foto: Ingar Lindholm

Brukare – denna mytiska grupp – vilka är det och vilka krav ställer de på de byggnader och de tekniska installationer som bygg- och installationsföretagen uppför? Att få ett hum om vilka brukarna är och hur de kan tänkas reagera när fastigheten byggs om eller renoveras var temat för årets EMTF-riksdag, som hade lockat ett intressant utbud föreläsare. Att brukarna bör ha ett visst hum om hur husets tekniska system fungerar visade Signhild Gehlin, generalsekreterare för EMTF, i sitt inledningsanförande när hon berättade om det amerikanska varuhus vars pneumatiska styrsystem började fungera dåligt. Efter idogt letande fann man att ägaren till en djuraffär, som låg vägg i vägg med varuhuset, sonika hade kopplat in sig på det pneumatiska systemet för att syresätta sina akvarietankar. Detta fick till följd att trycket sjönk och hela styrsystemet kom i olag.

Enkäter i miljonprogrammen Behovet av ombyggnad av de så kallade rekordårens bostäder, även kallat miljonprogrammet, är delvis stort. För att få ett större perspektiv på denna fråga inledde Carlos Rojas, som arbetar både som konsult och föreläsare i dessa frågor, med att berätta om frågan ur sitt perspektiv. Enligt honom är det medier, politiker och skola som gör att dessa områden inte anses lika bra som äldre förorter eller innerstäder. Genom Miklos, ett konsultföretag som Carlos Rojas driver, görs varje år enkäter med deltagande av bosatta i miljonprogramsområden. Det visar sig då att en mycket stor andel av de boende anser att de har normalt eller gott ställt, liksom att de har en lägre lånebörda än genomsnittet för Sverige. Däremot visade det sig när man gjorde en undersökning åt den statliga Bostadskreditnämnden att många i miljonprogrammen inte tror att de skulle få lån för att köpa sin bostad, även om de i verkligheten skulle kunna få det. Enkätresultaten visar också att de boende är mer intresserade av miljöfrågor än genomsnittssvensken. Att finansiera ombyggnader i miljonprogramsområdena är en het diskussion, där Carlos Rojas menade att exempelvis Sigtunahem har ett förslag på lösning. De erbjuder de boende tre ombyggnadsnivåer, med olika hyrespåslag som följd. Många kan klara hyreshöjningar som följd av ombyggnader, men spannet mellan de som klarar en stor höjning eller en låg höjning är stort.

Vad kräver framtidens brukare? Ungefär hälften av alla Sveriges treåringar kan surfa på internet, men vad tror den vuxna generationen om vilka krav som dessa kommer att ställa på sina bostäders och arbetsplatsers framtida inomhusmiljö och eventuella energieffektivitet? Det var en fråga som en panel bestående av Roland Jonsson, HSB, Anders Freyschuss, Camfil, Lise-Lott Larsson Kolessar, White Arkitekter samt Emma Myrén, Värmex, fick ta ställning till. Deras svar kan nog sammanfattas i ordet enkelhet, eller som Roland Jonsson konstaterade: – Det gäller att ta bort onödiga detaljer som kommer att störa. Eller uttryckt på ett annat sätt: ska vi krångla till det själva eller anlita en konsult? Anders Freyschuss efterlyste att inneklimatet i form av temperatur och luftkvalitet i olika lokaler presenteras på ett pedagogiskt sätt så att brukarna snabbt får reda på fakta kring inomhusmiljön. En liknande synpunkt hade Lise-Lott Larsson Kolessar, med kompletteringen att framtidens brukare också efterfrågar vackra miljöer och naturliga material. En följd av dagens bygg- och inredningsmaterial är att de är mer brandbenägna än äldre tiders. Emma Myrén pekade på vikten av dagsmätning av energi, så att boende på dagsbasis kan korrelera sin energianvändning, kanske med hjälp av GPS. Rapporteringen från EMTF Riksdagen fortsätter i nästa nummer av Energi & Miljö.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 12/2012 sidan 46-47.

 

  • EMTF Riksdag 2012 När: 14 november Var: Stockholmsmässan, Älvsjö Arrangör: Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF) Antal deltagare: cirka 65 Innehåll: Föredrag, diskussioner, EMTF-rocken
Publicerad 19 december 2012

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.