Ekologihuset i Lund årets solcellsanläggning

SolEl-programmets pris till årets solcellsanläggning tilldelades Akademiska Hus för anläggningen på Ekologihuset i Lund.

 

Den uppmärksammades för sin genomtänkta utformning och för att den visar att solceller kan användas på många olika sätt.

Priset delades ut av Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger på Energitinget i Stockholm.Akademiska Hus solcellsanläggning på Ekologihuset i Lund utsågs till vinnare i hård konkurrens med ett 20-tal andra solcellsanläggningar runt om i landet. Juryn framhåller i sin motivering att Akademiska Hus visat att solceller kan användas på många olika sätt, och att anläggningen är väl genomtänkt både vad gäller olika tekniska lösningar och visuell utformning. Fastighetsägaren Akademiska Hus har också på ett målmedvetet sätt arbetat med informationsspridning.

– Jag tror att det främst finns tre anledningar till att vi lyckats med projektet: en drifttekniker som verkligen varit en eldsjäl, det statliga investeringsstödet för solceller och framförallt en långsiktighet hos vårt företag så att man vågat testa och ta risker, säger Helen Möller, miljöansvarig på Akademiska Hus.

Ett hedersomnämnande delades ut till Eksta Bostads AB för solcellsanläggningen på Prästgårdsängens förskola i Fjärås. Förskolan är unik ur bygg- och energisynpunkt, och solcellerna ingår som en del i en energieffektiv helhet. Solcellerna står för hela fastighetens årliga elförbrukning.

– För oss är helheten viktig. Vi ville inte nöja oss med att bara sätta upp en solcell, utan vi ville nå längre. Det är jätteroligt att kunna visa att ett litet företag kan integrera solceller i ett helhetskoncept, säger Christer Kilersjö, projektledare på Eksta Bostads AB.

Priset delades ut av Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger under den välbesökta sessionen om solceller på Energitinget den 11 mars 2009. Källa: Elforsk 

Publicerad 17 mars 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.