Ekodesigndirektivet utvidgas

Ekodesigndirektivet utvidgas till att gälla energirelaterade produkter. Detta innebär att även produkter som kranar och fönster kan få krav på energieffektivitet.

 

– Syftet med utvidgningen är att göra det möjligt att prioritera produkter med störst potential till förbättring av energi- och miljöprestanda, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesign på Energimyndigheten.

Hittills har ekodesigndirektivet omfattat energianvändande produkter. Utvidgningen till energirelaterade produkter innebär att även produkter som påverkar energianvändningen utan att själva dra energi kan få krav på energi- och miljöegenskaper. Exempel på energirelaterade produkter är kranar och fönster. Vilka produkter som ska få ekodesignförordningar eller frivilliga avtal bestäms av kommissionen tillsammans med en kommitté bestående av EU:s medlemsländer.

Regeringen har antagit en ny förordning som ger Energimyndigheten tillsynsansvar för de hittills antagna ekodesignförordningarna. Det gäller standby/offmode, enkla digitalboxar, hembelysning, gatu- och kontorsbelysning, externa nätaggregat, elektriska motorer, cirkulationspumpar, tv, kylar och frysar för hushållsbruk. Energimyndigheten kommer att kontrollera att företagen uppfyller ekodesignförordningarna genom tester och följa upp med eventuella viten för de som inte uppfyller lagkraven. Regeringen kommer att utse tillsynsansvarig myndighet vartefter nya ekodesignförordningar antas.

Ekodesigndirektivet är ett sätt för EU-länderna att arbeta tillsammans med energi- och miljöfrågan.

Målet med ekodesigndirektivet är att förbättra produkters energi- och miljöprestanda under hela livscykeln.

Energimärkning enligt energimärkningsdirektivet kompletterar ekodesignkraven genom att göra det möjligt för konsumenter att välja ännu bättre produkter än lagen kräver.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 12 oktober 2009

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.