Ekodesigndirektivet utvidgas

Ekodesigndirektivet utvidgas till att gälla energirelaterade produkter. Detta innebär att även produkter som kranar och fönster kan få krav på energieffektivitet.

 

– Syftet med utvidgningen är att göra det möjligt att prioritera produkter med störst potential till förbättring av energi- och miljöprestanda, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesign på Energimyndigheten.

Hittills har ekodesigndirektivet omfattat energianvändande produkter. Utvidgningen till energirelaterade produkter innebär att även produkter som påverkar energianvändningen utan att själva dra energi kan få krav på energi- och miljöegenskaper. Exempel på energirelaterade produkter är kranar och fönster. Vilka produkter som ska få ekodesignförordningar eller frivilliga avtal bestäms av kommissionen tillsammans med en kommitté bestående av EU:s medlemsländer.

Regeringen har antagit en ny förordning som ger Energimyndigheten tillsynsansvar för de hittills antagna ekodesignförordningarna. Det gäller standby/offmode, enkla digitalboxar, hembelysning, gatu- och kontorsbelysning, externa nätaggregat, elektriska motorer, cirkulationspumpar, tv, kylar och frysar för hushållsbruk. Energimyndigheten kommer att kontrollera att företagen uppfyller ekodesignförordningarna genom tester och följa upp med eventuella viten för de som inte uppfyller lagkraven. Regeringen kommer att utse tillsynsansvarig myndighet vartefter nya ekodesignförordningar antas.

Ekodesigndirektivet är ett sätt för EU-länderna att arbeta tillsammans med energi- och miljöfrågan.

Målet med ekodesigndirektivet är att förbättra produkters energi- och miljöprestanda under hela livscykeln.

Energimärkning enligt energimärkningsdirektivet kompletterar ekodesignkraven genom att göra det möjligt för konsumenter att välja ännu bättre produkter än lagen kräver.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 12 oktober 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.